Osječani ne mogu živjeti od komaraca, ulaze im u usta i oči, ambulante pune djece: "Dignite avione"

Ilustracija: 123rf

OSJEČANI su ovih dana pod najezdom komaraca, piše Glas Slavonije. Primjena pesticida iz aviona, naime, dozvoljena je nad naseljenim područjima, nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima ako je to područje minirano, poplavljeno ili nedostupno zbog nekog drugog objektivnog razloga. Pravilnik o načinu provedbe obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sprječava aviotretiranje pa se za sada ne vidi rješenje problema komaraca u najvećem slavonskom gradu. 

Pedijatrijske ambulante su pune malih pacijenata s reakcijama na ubode komaraca. "Prva je preporuka preventiva, odnosno zaštita dječje kože od uboda komaraca, a ako do uboda dođe, tada se stavljaju hladni oblozi i odgovarajuća krema, odnosno gel, što će ublažiti svrbež. Ipak, u svojoj praksi nisam doživjela da je neko dijete dobilo anafilaktičku reakciju na ubod komaraca, no smatram da je i to moguće u rijetkim slučajevima", kazala je pedijatrica Jadranka Petrović-Schneider.

Bježe iz zoološkog vrta da djeca ne dobiju alergiju

Osječani se žale na najezdu komaraca od kojih, kako kažu, ne mogu izaći iz svojih kuća. Od nadležnih službi traže aviotretmane i poručuju: "Dignite zrakoplove! Riješimo se komaraca onako kako smo to činili nekada!"

"Vodila sam djecu u zoološki vrt u subotu, no nismo uspjeli obići ga cijelog jer smo morali pobjeći od komaraca! Pretpostavljali smo da bi ih moglo biti i poprskali smo se repelentom, no sve je bilo uzalud. Bodu gdje stignu, ulijeću u oči i usta! Nije nam preostalo ništa drugo nego trčeći pobjeći iz zoološkog. Činjenica da nismo iskoristili plaćene ulaznice bila nam je manje važna. Mislila sam samo na to da mi djeca ne dobiju alergijsku reakciju na tolike ubode", ispričala je svoje iskustvo Osječanka. 

Slično je sa šetačima na osječkoj Promenadi i gostima u kafićima uz Dravu. Ugostiteljski objekti uz standardnu ponudu svojim gostima nude i razna sredstva protiv komaraca. 

"Preodjenula sam se u majicu dugih rukava i duge hlače. Pomislila sam kako je bolje da se skuham nego da me izbodu stotine komaraca. Doista je krajnje vrijeme za aviotretiranje, jer ovo sa zemlje nije učinkovito. Nitko prije nije umro od zaprašivanja iz zrakoplova, zašto bi sada nekome naudilo", kazala je stanovnica iz osječkog kvarta Retfala. 

U nekim kvartovima se dezinsekcija ne može obaviti ni sa zemlje

"Pravilnici vezani uz zakonske propise ograničavaju letenje jednomotornim avionima na visinama nižim od 300 metara iznad najviše prepreke. Dakle, ako je, primjerice, konkatedrala visoka stotinjak metara, zrakoplov bi morao letjeti na visini od bar 400 metara, a tada aviotretiranje ne bi bilo učinkovito. Nije stvar u tome da je aviotretiranje zabranjeno zbog kemije, već je postupak dezinsekcije iz zraka dopušten u slučaju ako je prostor nepristupačan, miniran ili da se ne može obaviti dezinsekcija na kakav drugi način", kazao je Roman Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Kristić dodaje i da je problem u tome što se u nekim gradskim kvartovima, na nepristupačnim ili zatvorenim dijelovima, ne može obaviti dezinsekcija niti sa zemlje. "Ako Zavod za javno zdravstvo izda preporuku za aviotretman iznad grada, a Vetam kao ugovoreni pružatelj usluga pristane tu uslugu obaviti, onda nema zapreka. No, problem je u tome što se ne može dati preporuka za nešto što nije zakonski izvedivo", zaključio je Kristić.

Na pitanje hoće li i u kojim slučajevima Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tražiti dozvolu da se dignu avioni zbog aviotretiranja te hoće li se to dogoditi ovo ljeto, ravnatelj Zavoda Zlatko Pandžić je kazao da će zatražiti dozvolu za aviotretiranje nad naseljenim područjem u skladu s važećom legislativom. Pozvao se na već citirani Pravilnik koji aviotretiranje dozvoljava samo ako je područje minirano, poplavljeno ili nedostupno zbog drugog objektivnog razloga te ako proces dezinsekcije nije moguće obaviti na drugi, svrhovit način. "Na području EU-a ne koriste se adulticidni aviotretmani uz preporuku da se komarci suzbijaju ekološki prihvatljivijim metodama te se tih uputa nastojimo držati i mi", dodao je Pandžić.

Jedino rješenje je tretiranje "od dvorišta do dvorišta" 

Građanima ne preostaje drugo nego čekati dezinsekciju sa zemlje. Kristić je kazao kako su zbog velike brojnosti komaraca tretmani česti. Odrađeni su tretmani od sjeverne strane grada preko Donjega grada, Nemetina, Sarvaša, Industrijske četvrti, Sjenjaka, Juga, Tvrđavice. Slijede tretmani na područjima Višnjevca, Josipovca, Pampasa, Tvrđavice, Podravlja, Sarvaša, Tenje, Klise i dr. 

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić tražio je na sjednici Gradskog vijeća od vijećnika izjašnjavanje o tome tko želi da se u petak dignu avioni za zamagljivanje. 

"Neka digne ruku onaj tko želi da potrošimo 450 tisuća kuna za tretiranje komaraca avionom, a da ih za tri dana opet bude jednak broj. Avion iznad naseljenog područja ne smije letjeti niže od 300 metara, a ako se komarci tretiraju na visini većoj od 50 metara, onda od toga nema nikakve koristi! Ako ste vi pametniji, hajde, iziđite pa riješite taj problem! Jedini nalog koji ja mogu dati je da se u najugroženijim područjima komarci tretiraju ručno, od dvorišta do dvorišta", kazao je Vrkić.
 

Pročitajte više