Osječani zbrajaju štetu od silovite oluje, nikad nije bilo ovako: "Nervozni smo, ovo je strašno"

Foto: Čitatelji Indexa

OSIJEK je dva dana zaredom pogodila žestoka oluja, praćena vjetrom, ledom i kišom. U gotovo svim dijelovima grada počupana su stabla, voda je popravila prometnice i podrume, dok je jučer oko 17 sati olujni vjetar doslovno ičšupao prozore s Ginekologije te odnio limeni krov s Pedijatrije KBC-a, javlja Glas Slavonije.  Osoblje je brzo reagiralo i sklonilo male pacijente na sigurno, tako da nitko nije ozlijeđen.

> FOTO: Nevrijeme poharalo Osijek: Oluja čupala drveće i nosila krovove, bujice vode poplavile ulice

"Vjetar je iščupao prozore s tzv. mosta prema Ginekologiji i odnio krov iznad Pedijatrije. Sve je poplavljeno i puno vode. Pokušavamo sanirati što se da, ali kiša i dalje nemilice pljušti", rekao je v.d. zamjenika KBC-a Osijek Vlatko Kopić, koji je rekao da je u tek nekoliko minuta na odjelu napadalo desetak centimetara vode.

Istočni dio grada ostao je bez struje, a u prekidu je bio i tramvajski promet zbog kidanja električnih vodova.

Dan ranije, u tek 20-ak minuta sedam kuća u Banovoj ulici u Donjem Gradz našlo se pod vodom. Jak je vjetar rušio stabla, dok jedna osječka obitelj koja se tijekom nevremena našla u automobilu nije mogla izaći iz njega zbog količine vode. U pomoć su priskočili vatrogasci.

Kolika je bila količina vode u kratkom vremenu pokazuje i podatak da je Javna profesionalna vatrogasna postrojba u samo sat vremena zabilježila 44 poziva u pomoć.

Grad obećao pomoć

"Najčešće su tražili pomoć zbog ispumpavanja vode iz podruma, a uz Osijek najgore su stradali Višnjevac i Josipovac. U gradu je najgora situacija bila u Banovoj ulici, uz dravski nasip, koja je najniža točka u Donjem gradu. Kanalizacija nije mogla primiti toliku količinu oborinske vode", rekao je zapovjednik osječkog JPVP-a Boris Banjan.


Pojedini građani kojima su kuće poplavile ostali su bez bijele tehnike i pretrpjeli veliku štetu.

"Bilo je sigurno 30 centimetara vode, ne pamtim da je bilo ovako. Neki misle da je to zbog radova na kolektoru, no moje je mišljenje da je problem kanalizacija. Već sam ranije ostajao bez bijele tehnike i vidjet ću što će biti ovaj put", rekao je jedan građanin.

"Nervozni smo jer ovo što doživljavamo nije nimalo ugodno. Ovo je prvi put da je bilo ovako strašno, pa razmišljamo kako je možda to stanje vezano i uz građevinske radove na kolektoru", dodao je drugi.

Pročitajte više