Osječko-baranjski HDZ podnio kaznenu prijavu zbog protupravne promjene ustrojstva lokalne uprave

OSJEČKOBARANJSKI odbor HDZ-a podnio je danas Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv Miljenka Kovača, zamjenika ministrice pravosuđa, župana Zdravka Bosančića, predsjednika Skupštine Ramira Ristića i tajnika Skupštine Davora Brunčića, zbog protupravne promjene ustrojstva lokalne uprave, samouprave ili državne uprave (članak 320 Kaznenog zakona).

Kaznena je prijava podnesena, izvijestio je županijski Odbor HDZ-a, jer su nakon ostavki 26 vijećnika Skupštine Osječko-baranjske županije (HDZ,HSLS,HSP) župan Bognar, predsjednik Skupštine Ristić i tajnik Brunčić, pozivajući se na mišljenje Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave koje je potpisao Miljenko Kovač, danas "sazvali, organizirali i održali nelegalnu sjednicu Skupštine". Vodili su je "kao da postoje zakonom i poslovnikom Skupštine propisani uvjeti za rad i donošenje zakonitih odluka, odnosno da se ti uvjeti stječu automatskim aktiviranjem zamjeničkog mandata vijećnika Stjepana Roba, koji je kao vijećnik podnio ostavku".

Na današnjoj su sjednici Skupštine, "održanoj protivno odredbama Poslovnika, Statuta i zakona, nelegitimnom većinom protupravno izmijenjene odredbe Statuta Osječko-baranjske županije, kako bi se protuzakonito, protustatutarno i protuposlovnički u vijećničke klupe Skupštine uvelo još jednog vijećnika s liste SDP-a, kao pripadnika srpske nacionalne manjine", stoji u priopćenju HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Na kraju se ističe kako je protuzakonito djelo učinjeno i dodavanjem glasova kod donošenja zaključka o verifikaciji aktiviranja zamjeničkog mandata jer je glasovao i neizabrani vijećnik zamjenik Ivica Bogadi. Njegov se mandat trebao verificirati, a što "nije bilo moguće učiniti budući da Županijska skupština nije imala zakonski i poslovnički propisani kvorum".

(Hina) vs dd

Pročitajte više