Oslobođeni britanski mornari u Velikoj Britaniji već u četvrtak?

PETNAEST britanskim mornara čije je oslobađanje danas najavio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u Velikoj Britaniji bi se mogli naći već u četvrtak, javlja BBC.

Podsjećamo, iranski je predsjednik na današnjoj novinskoj konferenciji najavio kako će njegova zemlja danas osloboditi 15 zarobljenih britanskih mornara, a njihovo je oslobađanje nazvao "poklonom Velikoj Britaniji".

Ahmadinedžad je istaknuo kako će mornari biti oslobođeni odmah po završetku njegove tiskovne konferencije u Teheranu. Na istoj konferenciji iranski je predsjednik zapovjednicima koji su organizirali zarobljavanje petnaestero mornara podijelio odličja.

Iranski se predsjednik tijekom konferencije osvrnuo i na tvrdnje britanske vlade da su se mornari u trenutku kada su zarobljeni prije dva tjedna u iračkim vodama našli pod mandatom UN-a, ponovivši kako su mornari "upali" u iranske vode, te dodavši: "Britanska vlada, nažalost, nije bila dovoljno hrabra čak ni da svojim ljudima kaže istinu kako je pogriješila".

"Gospodina Blaira molim da ovih 15 mornara ne šalje na suđenje zbog njihova priznanja da su ušli u iranske teritorijalne vode", kazao je Ahmadinedžad, misleći pri tome na "priznanja" britanskih mornara u kojima se isti ispričavaju zbog ulaska u iranske teritorijalne vode, a koja su u posljednja dva tjedna u nekoliko navrata emitirana na iranskoj televiziji.

Britanski je premijer Tony Blair kazao kako su vijesti o puštanju britanskih mornara u njihovoj zemlji izazvali veliko olakšanje. Kako javljaju iranski mediji, petnaest mornara koji su u Iranu zarobljeni već dva tjedna preplavila je sreća kada su čuli da će uskoro biti pušteni kući.

Snimke koje je prikazala iranska televizija pokazuju predsjednika Ahmadinedžada kako se smiješi i rukuje s pripadnicima britanske Kraljevske mornarice, a jednoga je u šaljivu tonu upitao: "Znači, ovdje ste došli na prinudan odmor?"

Jedan od zatočenika iranskom se predsjedniku i iranskom narodu zahvalio "na oprostu", na što mu je Ahmadinedžad velikodušno odgovorio: "Nema na čemu".

Podsjećamo, Britanci su prije nekoliko dana predstavili dokaze da je brod na koji su se ukrcali njihovi mornari, a koje je kasnije zarobila iranska Revolucionarna garda, bio 1,7 nautičkih milja (3,14 km) u iračkim vodama, a kao dokaz priložili su satelitske snimke.

Iranci su odgovorili iz svog veleposlanstva u Londonu, koje je izjavilo da su mornari ušli pola kilometra u iranske vode i da je akcija njihovog zarobljavanja bila opravdana. Iako, nisu predočili nikakve dokaze.

B.S.
Foto:AFP

Pročitajte više