OSMA SMOTRA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU OD 1. DO 3. TRAVNJA

Osma smotra Sveučilišta u Zagrebu održat će se od 1. do 3. travnja u zagrebačkome Studentskom centru (SC), a dosadašnja iskustva pokazala su da nakon te priredbe gotovo 90 posto srednjoškolaca zna što će studirati.

Pokrovitelj i ovogodišnje smotre je hrvatska Vlada, a suorganizator Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Zagrebačko je Sveučilište o njezinu održavanja već obavijestilo oko četiri stotine škola diljem Hrvatske te 60-ak zagrebačkih škola, rekao je prorektor za nastavu i studente Vjekoslav Jerolimov na današnjoj konferenciji za novinare.

Na još iscrpnije upoznavanje javnosti s tim događajem ove su godine obvezu kao medijski pokrovitelji preuzeli Vjesnik, Iskon Internet i radijske postaje.

I za ovogodišnju smotru organizatori su budućim studentima priredili knjižicu - Vodič za buduće studente za akademski godinu 2004./2005. koji sadržava sve važne podatke o studijskim programima i uvjetima upisa na sveučilišne i stručne studije.

Tiskan je u 12.000 primjeraka i kao i prethodnih godina besplatno će se dijeliti posjetiteljima, a sadržaj Vodiča može se pročitati i na web stranicama www.iskon.hr.

Naslovna stranica Vodiča kao i prigodni plakat autorski je rad Tatjane Strinavić i Lene Telente, studentica Arhitektonskoga fakulteta, a radio poruku osmislili su studenti Fakulteta političkih znanosti.

Po riječima prorektora prostor SC-a kao sveučilišna "kuća" i ove godine će omogućiti manje troškove održavanja, budući da bi neki možda adekvatniji prostor značio i osiguravanje znatno veći novčanih sredstava.

Ovogodišnja smotra bit će pak priređena samo na prvome katu SC-a, a ne kao do sada i na drugome katu, jer će tako biti i dostupnija studentima s posebnim potrebama.

Na smotri, koja u prosjeku svake godine ima oko 20.000 posjetitelja, predstavit će se 29 visokih učilišta, tri umjetničke akademije i dva sveučilišna studija zagrebačkoga Sveučilišta te osam veleučilišta i visokih škola sa širega zagrebačkog područja.

Prorektor Jerolimov, koji je već drugu godinu voditelj smotre, smatra kako bi bilo potrebno učiniti i daljnji korak - internacionalizirati smotru po uzoru na smotru bečkoga Sveučilišta.

S tim u vezi, dodao je, nameće se pak i već spomenuto pitanje prostora za održavanje smotre. Dok to ne bude bilo moguće Jerolimov je kao dobar primjer suradnje među hrvatskim sveučilištima naveo primjer zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) koji trenutačno sudjeluje na smotri Sveučilišta u Splitu, a dio svoga izložbenoga prostora na smotri u Zagrebu ustupit će splitskome PMF-u.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više