osnivači ids-a: ids se udaljio od izvornih načela

Sedam osnivača Istarskog demokratskog sabora (IDS) prihvatilo je deklaraciju u kojoj se tvrdi da se ´trenutačni vrh stranke dramatično udaljio od izvornih načela IDSa´ nastalih na temelju nastojanja ´građana Istre da ostvare regionalnu autonomiju, prije svega ekonomsku´.

´Kao osnivači IDS-a i građani Istre smatramo da je IDS postao populistička i konzervativna stranka koja ne štiti građane Istre nego krupni kapital te s vođom na čelu uništava svakoga koji se usudi svojim slobodnim mišljenjem dovesti vođu i njegove vizije u pitanje´, kaže se u deklaraciji osnivača IDS-a koja je danas dostavljena novinarima.

Ivan Pauletta, Mario Sandrić, Nenad Klapčić, Dario Marušić, Oriano Bulić, Anton Klapčić i Marijan Mačina, koji su se sinoć u Žminju sastali prvi put nakon 13 godina, u deklaraciji su ocijenili da ´autonomije u Istri nikada nije bilo manje za njezine građane, ali je zato vrh IDS-a osigurao ekonomsku autonomiju samo svojih osobnih interesa´.

´Vrh IDS-a uporno odbija demokratsku raspravu o rezultatima izbora i unutarstranačkim odnosima te stalnim odgađanjem i umrtvljivanjem rada tijela IDS-a ne tematizira važne teme za koje je IDS u Istri najviše odgovoran, prije svega za upravljanje istarskim resursima´, stoji u deklaraciji osnivača IDS-a.

Dodaje se kako je ´glavno mjerilo napredovanja u IDS-u postala poslušnost´. U deklaraciji se kaže kako je, umjesto odgovornosti prema biračima, u IDS-u prevladalo ´naštimavanje i podešavanje stranačkih financijskih izvještaja te izbjegavanje polaganja računa i strah od javnosti´. Osnivači IDS-a smatraju da je vrh IDS-a na taj način stranci oduzeo njezinu budućnost.

Stoga su pristupili inicijativi za osnivanjem udruge građane Istre ´Osnivači IDS-a´, izvijestili su.

Pročitajte više