Osnovana sekcija zastupnica i zastupnika za borbu protiv raka dojke

U Hrvatskom saboru danas su zastupnice i zastupnici osnovali sekciju za borbu protiv raka dojke, s ciljem poboljšanja prevencije i smanjenja visoke 50postotne stope smrtosti od te bolesti.

Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo još je ranije osnovao Pododbor za prevenciju i borbu protiv malignih oboljenja, među čijim je aktivnostima i današnje osnivanje sekcije.

Predsjednica Odbora Snježana Biga Friganović navela je da su parlamentarce na osnivanje sekcije motivirali poražavajući statistički podaci po kojima je u 1999. umrla polovica od 1880 oboljelih žena.

Zastrašujući su podaci da je u 2001. broj oboljelih žena porastao na 2100, rekla je Biga Friganović navodeći da je Hrvatska prošle godine proglašena zemljom s najvećim prirastom novooboljelih od malignih bolesti.

Među njima najveći je prirast i mortalitet zbog raka dojke, naveo je Zdenko Krajina, predstojnik klinike za onkologiju KBC-a Rebro.

Istaknuo je da se ne zna točan uzrok porasta malignih oboljenja u Hrvatskoj, ali da je uzrok visoke smrtnosti zbog raka dojke zacijelo u neadekvatnom liječenju, opremi, lijekovima, odnosno u nedostatku novca za bolju dijagnostiku.

Krajina smatra da u tom smislu parlamentarci mogu dati impuls zakonskim okvirima jer se za prevenciju ove bolesti ne traži najskuplja onkološka oprema, već ´zlatni standard´ liječenja dostignutog u Europi i svijetu.

Osnovana sekcija dobila je podršku i Ministarstva zdravstva, u čije je ime Danica Kramarić istaknula da je i Ministarstvo pokrenulo niz projekata za prevenciju raka dojke. Ministarstvo namjerava bolje dijagnostički opremiti regionalne centre u Zagrebu, Rijeci, Splitu, i Osijeku, a jedan od već poznatih projekata je i kupnja mobilnih mamografa.

Za koordinatoricu sekcije izabrana je Snježana Biga Friganović.

Pročitajte više