Osnovano Upravno vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanje

OSNIVAČKA sjednica Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje održana je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Sjednicu je uvodnim izlaganjem, kako je priopćilo Ministarstvo, otvorio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je istaknuo važnost osnivanja Agencije te njezinu misiju i djelokrug poslova.

Ministar je naglasio kako Agencija predstavlja novo tijelo unutar sustava znanosti i visokog obrazovanja, osmišljeno prema modelima srodnih agencija koje već godinama djeluju u zapadnoeuropskim zemljama i većini razvijenih zemalja te kako je njezino osnivanje značajan iskorak u procesu usklađivanja hrvatskog sustava znanosti i visokog obrazovanja s europskim.

Govoreći o zadaćama Agencije, ministar je naveo kako je Agencija za znanost i visoko obrazovanje specijalizirana ustanova zadužena za pružanje stručne potpore Nacionalnom vijeću za znanost i Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje.

Djelokrug Agencije čine postupci izdavanja dopusnica visokim učilištima, vrednovanja znanstvenih organizacija i visokih učilišta, odobravanja studijskih programa, vrednovanja sustava za unaprjeđenje i jamstvo kvalitete na visokim učilištima, priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, uključivanja hrvatskog sustava znanosti i visokog obrazovanja u međunarodni sustav te povezivanja s Europskom mrežom za osiguranje kvalitete visokog obrazovanja i europskom mrežom informacijskih centara o visokom obrazovanju.

Osnivanje Agencije propisano je uredbom hrvatske Vlade od 15. srpnja 2004.

Privremena ravnateljica Agencije je dekanica zagrebačkoga Agronomskog fakulteta Jasmina Havranek, a članovi Upravnog vijeća ugledni predstavnici znanstvene i akademske zajednice.

Upravnim vijećem predsjeda Pavo Barišić, pomoćnik ministra, a zamjenik je predsjednika Krešimir Pavelić, predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu na Institutu "Ruđer Bošković".

Članovi su Marija Ivezić, predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost, Antonije Dulčić, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, Renata Mažuran, predstojnica Odjela za molekularnu imunologiju na Institutu za imunologiju, Ivo Josipović, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Marčelo Dujanić, rektor Veleučilišta u Rijeci.

Na osnivačkoj sjednici razmatrani su prijedlozi akata Agencije, koji će biti prihvaćeni na idućoj sjednici Upravnog vijeća polovinom veljače.

Upravno će vijeće tijekom veljače obaviti sve predradnje potrebne za početak rada Agencije 1. ožujka, stoji u priopćenju.



Pročitajte više