Osobe koje doručkuju smanjuju rizik od dijabetesa

LJUDI koji svakodnevno doručkuju rjeđe pate od pretilosti ili obolijevaju od dijabetesa, objavili su znanstvenici na godišnjem skupu američke Udruge za srce u Miamiju.

Mark Preira i njegovi kolege iz bostonske dječje bolnice pratili su osam godina 2800 bijelaca i crnaca u dobi između 25 i 37 godina.

Četrdeset sedam posto bijelaca i 22 posto crnaca izjavilo je kako svakodnevno doručkuje. Među njima je utvrđeno 35 do 50 posto manje pretilosti ili inzulinske rezistentnosti nego među onima koji svako jutro odlaze od kuće bez doručka.

Osobe kod kojih inzulin ne djeluje, a morao bi pomoći tijelu da šećer ispravno pohrani, ne moraju automatski patiti od dijabetesa, ali imaju povećan rizik za razvoj dijabetesa Tipa2 ili srčanih oboljenja, ističe se u stručnom časopisu "Bild der Wissenschaft".

Zaključci koji proistječu iz te studije još su ograničeni. Svakodnevni doručak mogao bi imati pozitivne učinke na apetiti i opskrbu energijom, pretpostavljaju znanstvenici. Tko ujutro nešto pojede, tijekom dana može bolje kontrolirati glad, zaključili su znanstvenici.

Pročitajte više