Oštar pad dolara, oslabio prema euru

Foto: EPA

NA SVJETSKIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da bi Fed mogao usporiti tempo podizanja kamatnih stopa već u prosincu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1.5 posto, na 104.50 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 1.3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.0535 dolara, najvišu razinu od kraja lipnja.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo je, pak, 3.5 posto, na 134.30 jena. Dolar je oslabio već šesti od posljednjih sedam tjedana, što je posljedica očekivanja da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

"Pred nama je dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena"

To je signalizirao predsjednik Feda Jerome Powell, pa sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u prosincu povećati kamate za 0.50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0.75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

"Unatoč nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena", kazao je Powell u srijedu u govoru na Brookings institutu.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do koje će razine trebati povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama. Stoga se na tržištu špekulira do koje će razine Fed povećati kamate - na 4.75 ili 5.00 posto? Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3.75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više