Oštro padaju cijene dionica na azijskim burzama

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer je ulagače na prodaju dionica navela prijetnja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti daljnje carine na uvoz iz Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 1,6 posto, skliznuvši na novu najnižu razinu u šest tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,3 posto.

Ulagači strahuju od zaoštravanja trgovinskog sukoba

Azijske su burze pod pritiskom strahovanja ulagača od zaoštravanja trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, nakon što je jučer Trump zaprijetio Kini dodatnim carinama, zbog čega su i na Wall Streetu cijene dionica oštro pale.

"Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tijekom pregovora SAD će od 1. rujna početi naplaćivati male dodatne carine od 10 posto na preostalu robu i proizvode koji dolaze u našu zemlju iz Kine vrijedne 300 milijardi dolara. To ne uključuje 250 milijardi dolara (vrijednu robu) koju se već carini s 25 posto", objavio je Trump na Twitteru.

Trump je također kritizirao Kinu što nije ispunila obećanja da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Trumpova poruka uslijedila je dan nakon što su američki i kineski predstavnici u Šangaju završili dvodnevne pregovore bez bitnih pomaka, premda su obje strane razgovore ocijenile konstruktivnima.

Kineski državni mediji brzo su odgovorili na Trumpovu poruku pa pišu da je trgovinski sporazum sada dodatno udaljen.

Oštar pad drugi dan zaredom

Zbog toga su na tržištu ponovno ojačala strahovanja od negativnog utjecaja trgovinskog sukoba na rast globalnog gospodarstva.

"Nakon posljednjeg nastavka pregovora između SAD-a i Kine ulagači su očekivali zatišje neko vrijeme. No sada će ulagači i kompanije morati revidirati dosadašnje scenarije", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Tako su azijske burze oštro pale drugi dan zaredom jer su jučer bile pod snažnim pritiskom zbog poruka iz američke središnje banke da ne treba očekivati niz smanjenja kamatnih stopa, što je razočaralo ulagače koji su očekivali znatnije poticajne monetarne mjere u idućem razdoblju.

Dolar oslabio, jen ojačao

A na valutnim su tržištima jutros znatno porasle cijene valuta koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Tečaj dolara skliznuo je na 107,05 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,05 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1,1075 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1032 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 98,41 bod, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,90 bodova.

A cijene su nafte jutros nadoknadile dio gubitaka od jučer, kada su potonule više od 7 posto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak od veljače 2016. godine.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je jutros 2,1 posto, na 55,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 2,7 posto, na 62,12 dolara.

Pročitajte više