Osude napada u Izraelu i Gazi,i Hamas najavljuje nove napade

Međunarodna zajednica oštro je u srijedu osudila napade u Izraelu i Gazi, u kojima je živote izgubilo najmanje 25 osoba, pozivajući Izraelce i Palestince da ne odustanu od novog mirovnog plana za Bliski istok, dok istodobno vojno krilo Hamasa najavljuje nove napade.

Palestinski predsjednik Jaser Arafat osudio je samoubilački napad na autobus u Jeruzalemu, u kojemu je poginulo najmanje 16 osoba, kao i izraelski raketni napad koji je uslijedio nedugo nakon njega.

"Oštro osuđujem današnji teroristički napad na izraelske civile u Jeruzalemu", izjavio je Arafat u televizijskom obraćanju, pozvavši Izraelce i Palestince na prekid nasilja.

"Također osuđujem izraelsku akciju u Gazi i druge operacije u kojima stradavaju palestinski civili", rekao je Arafat osvrćući se na izraelski raketni napad u kojem su, nedugo nakon napada u Jeruzalemu, poginula dva visoka dužnosnika Hamasa i pet slučajnih prolaznika.

Osudi napada priključio se i palestinski premijer Mahmoud Abbas pozvavši Izraelce i Palestince na prekid napada i naglasivši da treba hitno poduzeti korake ka primjeni novog mirovnog plana.

"Država Izrael nastavit će progoniti palestinske terorističke skupine i njihove čelnike", rekao je izraelski premijer Ariel Sharon, ističući da Izrael neće odustati od "diplomatski napora koji će nadamo se donijeti mir".

Vojno krilo Hamasa u srijedu je objavilo da namjerava nastaviti s oružanom borbom protiv Izraela.

Najnoviji krug nasilja na Bliskom istoku osudila je međunarodna zajednica. Prvu oštru osudu iznio je američki predsjednik George W. Bush, glavni tajnik UN-a Kofi Annan, EU, te brojni drugi međunarodni čimbenici. Osim u osudi napada, međunarodna se zajednica slaže i u potrebi da Izraelci i Palestinci ne odustanu od potrage za mirom u regiji.

(Hina) bcav nab

Pročitajte više