Osuđen prvi ruski vojnik za ratni zločin. Molio udovicu svoje žrtve za oprost

Foto: EPA

UKRAJINSKI sud osudio je danas ruskog vojnika na doživotni zatvor zbog ubojstva nenaoružanog civila. Radi se o prvom suđenju za ratne zločine od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Vadim Šišimarin, 21-godišnji narednik, priznao je krivnju za ubojstvo 62-godišnjeg Oleksandra Šelipova u ukrajinskom selu Čupahivka 28. veljače. Šišimarin je tijekom suđenja naveo kako je dobio naredbu da puca te je zatražio oprost od udovice.

Tužitelji su kazali da je Šišimarin zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. On i još četvorica vojnika ukrali su automobil, a dok su putovali u blizini Čupahivke, naišli su na 62-godišnjaka na biciklu.

Prema riječima tužitelja, Šišimarin je dobio naređenje da ubije civila i za to je upotrijebio jurišnu pušku kalašnjikov.

Rusija zanijekala ratne zločine

Sudac Serhij Agafonov rekao je da je Šišimarin "izvršavajući kriminalnu zapovijed" nadređenog časnika ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve, piše Reuters.

Suđenje ima velik simbolički značaj za Ukrajinu, koja je optužila Rusiju za zvjerstva i brutalnost nad civilima tijekom invazije i navela da je identificirala više od 10.000 mogućih ratnih zločina.

Rusija je zanijekala da je tijekom "specijalne vojne operacije" ciljala civile ili da je na bilo koji drugi način počinila ratne zločine.

Šišimarin, odjeven u plavu i sivu trenirku s kapuljačom, u tišini je promatrao sudski postupak iza kaljenog stakla i nije pokazivao emocije kada mu je pročitana presuda.

Priznao da se kaje

"Žao mi je i iskreno se kajem. Bio sam nervozan u trenutku kada se to dogodilo. Nisam htio nikoga ubiti. Ali dogodilo se i to ne poričem", rekao je Šišimarin na ročištu održanom 20. svibnja.

"Šišimarin je bio u stanju stresa uzrokovanog borbenom situacijom i pritiskom svog zapovjednika. Analiza tih okolnosti dopušta mi da zaključim da Šišimarin nije imao izravnu namjeru za ubojstvo", kazao je tada njegov odvjetnik.

"Recite mi, molim vas, zašto ste došli ovamo?"

Katerina Šelipova se tijekom suđenja konfrontirala s optuženim vojnikom.

"Recite mi, molim vas, zašto ste došli ovamo? Da nas zaštitite? Da nas zaštitite od koga? Jeste li me štitili od mog muža kojeg ste ubili?"

Šišimarin na to nije odgovorio, već je zatražio oprost od udovice. Pritom je kazao kako razumije „da mu neće moći oprostiti".

Šelipova je za BBC rekla kako joj je žao vojnika, ali da mu ne može oprostiti takav zločin.

Pročitajte više