Otac četvero djece i "stup zajednice" deportiran iz SAD-a nakon 40 godina

Screenshot: CNN

AMER Adi je deportiran iz SAD-a, nakon što je 39 godina živio u toj zemlji, u rodni Jordan koji jedva da više prepoznaje. Nije ponio sa sobom ništa osim odjeće na sebe 300 $ u džepu. 

Za sobom je u Americi ostavio suprugu, četvero djece i nekoliko trgovina i ugostiteljskih objekata koje drži u Youngstownu, Ohio, gdje je do nedavno živio. Na aerodromu u Amanu dočekali su ga brojna rodbina i 94-godišnja majka u kolicima koju nije vidio 20 godina, izvještava CNN. Oboje su pri susretu briznuli u plač, preplavljeni podvojenim emocijama.
 
 
 
"Ono što Trumpova administracija radi je - ne mogu to niti objasniti."
 
“Imam podvojene osjećaje, vrlo podvojene osjećaje. Tako sam sretan, tako mi je drago da sam ovdje, u svom domu, da vidim svoju majku, svog brata, obitelj, prijatelje, to me čini sretnim i ponosnim”, rekao je Adi novinarima CNN-a na aerodromu: “U isto vrijeme, osjećam se tako tužno zbog onoga što mi se dogodilo. Tako mi je žao što vam moram reći da ono što se dogodilo nije pravedno, nije ispravno, i svi tamo (u Americi) to znaju. Ono što Trumpova administracija radi je - ne mogu to niti objasniti.”
 
Za razliku od njegove supruge i četiri kćer koje su američki građani, Adi je u SAD-u ilegalni imigrant. No nije to uvijek bio. Nakon što je doselio u SAD, u osamdesetima je dobio trajnu vizu, tzv. Zelenu kartu, zahvaljujući braku s američkom državljankom. No izgubio ju je nakon što je odselio sa suprugom u Brazil na tri godine, i nije ju mogao opet dobiti kad se vratio. 
 
Imigracijska služba (ICE) optužile su ga da je stupio u lažni brak kako bi dobio Zelenu kartu. Njegova, tada već bivša žena, potpisala je izjavu da je brak bio lažan. Ali Adi, njegov odvjetnik i sama njegova bivša žena tvrde da su je imigracijski agenti natjerali da potpiše izjavu nakon što su joj upali u kuću.
 
Optužili ga za lažni brak 
 
Iako je 2007. potpisala službenu izjavu u kojoj povlači raniju izjavu i potvrđuje da brak nije bio lažan, Adiju ni to nije pomoglo u pravnoj bitci protiv deportacije. 2009. je dobio službeni nalog o deportaciji, koja je odgođena zahvaljujući intervenciji demokratskog kongresnika Tima Ryana koji se zauzeo za njega. Ryan je u Kongresu predložio posebni, privatni zakon -  vrsta zakona u američkom pravu koji se odnosi samo na pojedinca, a ne na cijelu populaciju - prema kojem je Adi dobio pravo na reviziju svog slučaja. Zakon je izglasan i nekoliko puta produljen.
 
Zahvaljujući tom zakonu, ICE mu je odobrio dvogodišnju odgodu deportaciju. No s dolaskom Trumpa na vlast i njegovim drastično strožim odnosom prema legalnim i ilegalnim imigrantima, rok odgode smanjen je na šest mjeseci, a prošlog listopada agenti ICE-a stavili su mu elektronsku narukvicu za praćenje i naredili mu da se pripremi za napuštanje SAD-a. Revizija je, naime, bila negativna i odluka o deportaciji ostala je na snazi. “Adi nema pravnu osnovu ostati u SAD-u”, zaključio je ICE u svom priopćenju.
 
No priča tu dobiva još bizarniji zaokret. Nakon što su krajem prošle godine Adi i njegova druga žena Fidaa prodali kuću i spremili se za napuštanje SAD-a, agenti ICE-a odjednom su mu 4. siječnja javili da je deportacija odgođena do daljnjega. Baš kad je mislio da je pošteđen, 15 siječnja su ga, na rutinskom zakazanom razgovoru u sjedištu ICE-a, uhitili, pritvorili i potom poslali na avion 30. rujna.
 
 "On je Amerikanac u svakom smislu riječi"
 
“Kad bi vidjeli raspon podrške koju ovaj gospodin ima, bilo da je to njegov talijansko-irski kongresnik ili afroamerička pentekostalna republikanka koja ga podržava ili ljudi iz radničke klase koje sam vidio u njegovom dućanu na dan kad su mislili da će biti deportiran...da pokažu da ga podržavaju”, komentirao je kongresnik Ryan koji Adija opisuje kao "stup zajednice".
 
Ryan se osvrnuo se na opću atmosferu progona ilegalnih imigranata: “Mislim da nema nikakve sumnje da je ovo nova normala… Gledati ove obitelji rastrgane je najbolnija stvar koju neki Amerikanac može vidjeti… Samo zato što ste za ove obitelji, ne znači da niste za sigurnu granicu. Ja sam za humani put za dobre ljude koji žele sudjelovati u američkom snu i koji su doprinosili ovoj zemlji 40 godina i koji su Amerikanci u svakom smislu riječi.” 
 
Adi tvrdi da će se dalje boriti za legalan povratak u SAD: “Ovaj američki san počeo je prije 40 godina za mene. Izgradio sam sve iz temelja. Čak i ako netko želi zaustaviti taj američki san, neću im to dopustiti. Nastavit ću se boriti.” Tu mogućnost priznaje i služba koja ga je deportirala. “Stranac koji dobije poštedu kroz stupanje na snagu privatnog imigracijskog zakona može se legalno vratiti natrag u SAD-u”, stoji u priopćenju ICE-a.

 

Pročitajte više