Otetim Srbima vadili organe u ambulanti albanske neuropsihijatrijske bolnice

NAKON što je javnost još u ožujku ove godine ostala šokiranja tvrdnjom Carle del Ponte o tome da su Albanci na Kosovu otimali ljude i vadili im organe za prodaju stranim klinikama, iznesenom u njenoj knjizi "Lov", Blic iz izvora Tužiteljstva za ratne zločine doznaje kako je "soba smrti", u kojoj su liječnici s Kosova i Metohije otetim Srbima, Romima i nelojalnim Albancima vadili organe, bila ambulanta neuropsihijatrijske bolnice u mjestu Burelj u Albaniji.

> Del Ponte: Albanci su na Kosovu otimali ljude i vadili im organe za prodaju stranim klinikama

> "Carla del Ponte mora odgovarati za vađenje organa otetih Srba na Kosovu"

> "Tvrdnje Del Ponte o tome da su Albanci otimali ljude i vadili im organe su apsurdne"

Na operaciju vađenja unutarnjih organa, koji su zatim ilegalno prodavani, žrtve su dovodili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine smatra kako su te monstruozne operacije obavljane od 1998. godine pa sve do ožujka 2001. godine. Točan broj žrtava još nije utvrđen, ali prve pretpostavke ukazuju na to da se tijela najmanje 70 osoba nalaze u masovnim grobnicama na tri lokacije, u močvari u blizini Tropoje i u rudniku Deva, s albanske strane granice. Na tim se lokacijama nalaze i posmrtni ostaci žrtava, koje su dovođene iz logora u Albaniji.

Tijekom istrage je Tužiteljstvo utvrdilo kako je u ožujku 2001. godine, 40 pacijenata iz psihijatrijske bolnice u Štimlju kombijem prebačeno preko graničnog prijelaza Vrbnica. Daljnja sudbina tih ljudi nikad nije razjašnjena.

Neuropsihijatrijska bolnica u Burelju bila je označena kao "Zatvor 320", a u njenoj blizini nalazi se i zloglasna "žuta kuća", koju je kao mjesto vađenja organa u knjizi "Lov" spomenula Del Ponte. Srpski istražitelji smatraju kako je "žuta kuća" služila za pripremu žrtava za operaciju. Organe su im vadili liječnici s Kosova i Metohije, koji su inače bili zaduženi za liječenje ranjenih pripadnika OVK.

I.M.
Foto: Blic Online

Pročitajte više