Otklanja se kvar na nuklearki Krško

RADOVI na popravku nuklearke Krško koje je jučer najavio njezin direktor Stane Rožman, započeli su danas u šest sati ujutro.

"Za sada ide sve po planu, obavljene su sve pripreme, i vrši se zamjena ventila koji je i uzrokovao problem ispusta vode", kazala je za Index predstavnica za odnose s javnošću nuklearke Krško, Ida Novak Jerele.

Jednodnevni popravak, nuklearka u pogonu najranije utorak

Popravak ventila koji se nalazi u primarnom krugu hlađenja reaktora trebao bi trajati jedan dan, nastavi li se sve po planu, rekla je Novak Jerele te dodala kako se povratak nuklearke na energetsku mrežu očekuje u utorak navečer ili najkasnije u srijedu ujutro.

Uprava nuklearke reagirala je kvalitetno i pravodobno pišu slovenski mediji, koji su se posebno osvrnuli na grešku u komunikaciji, kojom je djelotvornost sustava međunarodnog obavještavanja o incidentima, kao što je bio ovaj u Krškom, dovedena u pitanje.

Rasprava o medijskom praćenju kvara ne jenjava

I dok slovenski mediji Stritarovu pogrešku prilikom slanja obavijesti Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju nazivaju "šlampavom", on je pak kazao kako je bolje da se reagiralo i brzo s pogreškom, nego da obavijest uopće nije poslana.

Andrej Vizjak, slovenski ministar za gospodarstvo, smatra nedopustivim medijsko napuhivanje i manipulaciju čitavim slučajem. Smatra da su slovenski mediji, koji prvotno nisu pokazivali interes za incident jer su smatrali da se radi o manjem ispadu, postali alarmirani tim događajem tek nakon nakon što su ga popratili mediji drugih država.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više