Otkriven lanac preprodavača automobila u Čakovcu

SURADNJOM međimurske Policijske uprave s još 16 policijskih uprava, Interpolom i Općinskim državnim odvjetništvom u Čakovcu dovršena je kriminalistička obradba nad 200tinjak osoba i 30ak poduzeća zbog preprodaje "Volkswagenovih" automobila kupljenih na leasing, čime su Hypo Leasing Steiermark za Međimurje i državni proračun oštećeni za 13 milijuna kuna.

Za 159 kažnjivih djela krivotvorenja isprava, prijevara i utaja, sklapanja štetnih ugovora i zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju prijavljene su 82 osobe, izvijestio je danas voditelj Ureda načelnika PU-a Krunoslav Gosarić.

Kako navodi policija, utvrđeno je da je više osoba iz kriminalnog miljea 2002. i 2003. u poslovnici Hypo Leasinga Steiermark za Međimurje sklapalo leasinške ugovore o kupnji automobila, predočujući lažne isprave o zaposlenju i kreditnoj sposobnosti. Od registrirana prodavača (39) automobila, također iz Međimurja, preuzimali su automobile i, unatoč ugovornoj zabrani prodaje, prodavali ih, ne otplaćujući rate za leasing.

Automobile su prepodavali na sajmovima, a novi vlasnici ništa nisu sumnjali jer su uz automobil dobivali i krivotvorenu knjižicu vozila, ispravu koja uvijek ostaje vlasniku, što u slučaju leasinga znači leasinškoj kući.

Po kaznenoj prijavi u svemu im je pomogao 52-godišnji zastupnik Hypo Leasinga Steiermark iz Pribislavca, potvrđuju u policiji. Spomenuta tvrtka i državni proračun tim su kažnjivim djelima oštećeni za oko 13 milijuna kuna.

Kako se doznaje, nitko od osumnjičenika nije priveden.

Pročitajte više