Otkriven uzrok pomora pčela u Međimurju. "Umiru u mukama, skupljamo ih lopatama"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

NA međimurskom području zabilježen je novi veliki pomor pčela, već treći put zaredom.

"Trenutno je u pitanju oko 300 pčelinjih zajednica u gornjem dijelu Međimurja, na potezu od Gornjeg Mihaljevca pa sve do Vugrišinca. Žalosno je da nam se to opet događa, već treći put.  Sumnjamo da je uzrok opet isti, samo je ovaj put navodno riječ o registriranom sredstvu koje se koristi prilikom tretiranja kultura u cvatnji", rekao je predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković za emeđimurje te naglasio da je pomor došao u nagore vrijeme, prije bagremove paše, kad su pčele najjače.

Kako nastavlja, nastala šteta nije jednaka na svim pčelinjacima tako da su neki pčelari možda uspjeli izbjeći pomor, dok će neki možda ostati bez svih pčela.

"Obavijestio sam pčelare koji se nalaze na tom području o novoj pojavi pomora. Policija je već izašla na teren, a nakon nalaza Državnog inspektorata vidjet ćemo kakav će biti epilog cijele situacije", dodao je.

Uginulo više milijuna pčela

Prema podacima Regionalnog tjednika, pomor u svojim pčelinjacima prijavilo je 20-ak pčelara iz gornjeg Međimurja. Gubici su na više od 200 pčelinjih zajednica. Drugim riječima, uginulo je više milijuna pčela. 

"Slika je zastrašujuća! Pčele umiru u mukama pred košnicama! Možete ih lopatama skupljati s obzirom na to koliko ih je stradalo! Ponovno su uginuli milijuni pčela", očajan je međimurski pčelar Dražen Bogdan. Samo on ostao je praktički preko noći bez 42 pčelinje zajednice.

"One su bile u punoj snazi s 55 od 60 tisuća pčela po zajednici. I kao da to nije dovoljno, otrov je unijet u same košnice, što znači da je zatrovana cijela unutrašnjost, kao i matica", govori pčelar Bogdan.

Pčelaru Mladenu Mikulanu uginule su sve pčele u 24 košnice. "Ako bi bila dobra berba, moralo bi biti oko 400 kila", kazao je Mikulan, koji je ostao bez svega. "Pčele su mi praktički život, s pčelama treba raditi", rekao je za Novu TV.

Prskao uljanu repicu

Neslužbeno se doznaje da je pomor izazvao čovjek koji je prskao uljanu repicu dozvoljenim sredstvom, ali na neispravan način. Riječ je o sredstvu koje se na uljanoj repici koristi prije njezine cvatnje. On je učinio upravo suprotno, prskao je biljku koja je u punom cvatu i još k tome tijekom dana.

"Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec obavile su koordinirani inspekcijski nadzor. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida. Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija će pokrenuti upravni i prekršajni postupak", kažu iz Državnog inspektorata.

Sve češći pomori

"Sve su učestalije ovakve reportaže posljednjih nekoliko godina. Trebala bi to biti win-win situacija za proizvođače voća, ratare i pčelare. Znanstveno je dokazano koliko oprašivanjem pčele pospješuju proizvodnju bilja", rekao je za Novu TV Marin Kovačić, stručnjak za pčele, te istaknuo da se vrlo vjerojatno radi o trovanju pčela.

"Nije samo uljana repica pogubna. Pogubno je ako se tretman, koji se obavlja prije početka cvatnje, obavi kasnije. Tako dolazi naglo do stradavanja velikog broja kukaca koji su i sami osjetljivi na insekticide koji se koriste za tretman protiv sjajnika", pojasnio je Kovačić.

"Propisano je i zakonski da bi se zaštita protiv sjajnika trebala obaviti prije cvatnje. Zabranjeno je prskanje insekticidima. Vrlo je neodgovorno kada se u pola bijela dana obavi tretman koji ubije oprašivače", zaključio je Kovačić.

Pročitajte više