OTPREMLJENE UMJETNINE ZA VELIKU IZLOŽBU "HRVATSKA RENESANSA"

Iz Zagreba su poslijepodne otpremljene umjetnine za veliku izložbu "Hrvatska renesansa", koja se 7. travnja otvara u Nacionalnom muzeju francuske renesanse, nedaleko Pariza, izjavio je Hini komesar izložbe prof. dr. Miljenko Jurković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izložba obuhvaća 50-ak djela iz hrvatskih zbirki, muzeja, crkava i riznica, te 20 djela iz francuskih muzeja.

Najpoznatije hrvatske renesansne građevine na izložbi će biti prikazana velikim fotografijama izloženim na panoima.

Pripreme za izložbu traje više od tri godine, a izložba "Hrvatska renesansa" nastala je na inicijativu prof. Jurkovića i ravnatelja Nacionalnog muzeja francuske renesanse A. E. Brandenburga.

Francuski nacionalni muzej smješten je u dvorcu Ecouen, nekadašnjem dvorcu francuskih kraljeva izgrađenom u doba renesanse.

Prof. Miljenko Jurković istaknuo je kako je cilj izložbe "Hrvatska renesansa" francusku i međunarodnu javnost upoznati s činjenicom da su najveći renesansni umjetnici, kao što su Francesco Laurana (Franjo Vranjanin), Julius Klović, Ivan Duknović i Julinović Ćulinović, podrijetlom Hrvati.

"Druga namjera je pokazati kako je Hrvatska u doba renesanse bila najveće mjesto mobilnosti umjetnika i intelektualaca. To znači da iz Italije u Hrvatsku dolaze vodeći renesansni slikari koji slikaju po narudžbi za naručitelje, mahom intelektualce", podsjetio je prof. Jurković.

S druge strane, vrhunski hrvatski kipari odlaze na europske dvorove u Rim, Budimpeštu, Pariz i ondje stvaraju svoja najbolja djela. Među njima su svakako najpoznatiji Ivan Duknović, Nikola Firentinac, Juraj Dalmatinac i drugi, naglasio je prof. Jurković.

Osim vrhunskih slikarskih i kiparskih djela iz razdoblja renesanse, bit će prikazane i knjige toga bogatog razdoblja, crteži, grafike, predmeti izrađeni u zlatu, također djela hrvatskih majstora.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga i francuskog predsjednika, Stjepana Mesića i Jacquesa Chiraca.

(Hina) xta ysp

Pročitajte više