Otto von Habsburg završio posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji

BORAVKOM u Iloku predsjednik Paneuropske unije Otto von Habsburg završio je danas trodnevan posjet Vukovarskosrijemskoj županiji.

Na konferenciji za novinare nakon razgledanja iločkog dvorca i crkve franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana nadvojvoda Otto von Habsburg ponovio je kako je Hrvatska molbu za prijam u EU trebala podnijeti znatno prije.

´Bojim se da je vrijeme koje je pred Hrvatskom za pristup EU kratko. Hrvatska mora u EU do 2007. Bojim se da će nakon toga nastati velika praznina do primanja novih članica´, ustvrdio je najvojvoda.

Na novinarski upit kako Europa i Europljani doživaljavaju Hrvatsku Otto von Hasburg slikovito se izrazio rekavši kako je ´s Hrvatskom isto kao i s lijepim ženama: ili ih obožavate ili o njima mislite sve najgore´.

Dodao je kako Hrvatska ima puno prijatelja u Europi, ali i u arapskom svijetu što možda na prvi pogled iznenađuje. Hrvatima je zamjerio što, kako je kazao, često nemaju smisla za prihvaćanje vlastitih vrijednosti i promicanje državnih interesa.

U pratnji supruge najvojvotkinje Regine i vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera i iločkoga gradonačelnika Zvonimira Draguna nadvojvoda von Habsburg prije odlaska u Madžarsku razgledao je i stari iločki podrum.

Najavljen susret u Iloku predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića i Otta von Habsburga otkazan je, po priopćenju Ureda vukovarsko-srijemskog župana, ´zbog neodgodivih državnih obveza predsjednika Sabora´.

Pročitajte više