Otvoren 16. Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu - Animafest

Šesnaesti Svjetski festival animiranog filma Animafest svečano je otvoren večeras u Zagrebu. Do 19. lipnja bit će prikazano 76 animiranih filmova iz 25 zemalja u kategoriji "Veliko natjecanje" i 69 u programu "Studentsko natjecanje".

Svečanost otvaranja "Animafesta" vodio je predsjednik Vijeća Festivala Joško Marušić, a festival je otvorila gradonačelnica Vlasta Pavić.

Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je sudionicima, naglašavajući kako festival animiranog filma ima veliki značaj za hrvatsku kulturu.

Također je uručio nagradu Animafesta za životno djelo japanskom umjetniku Miyazaki Hayao, koju je u odsutnosti laureata primio predstavnik njegove tvrtke u Hrvatskoj, te nagradu za izniman doprinos teoriji animacije američkom teoretičaru animacije Donaldu Craftonu.

Potom je prikazan film "Otac i kćer", koji je na prošlom festivalu u Zagrebu, 2002. dobio Grand-prix nagradu, nizozemskog animatora koji živi u Londonu Michaela Dudoka de Wita (1953.).

Taj višestruko nagrađivani animator i oskarovac, Michael Dudok de Wit ove je godine i počasni predsjednik Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, a poslijepodne je u KIC-u razgovor s publikom.

Na večerašnjem otvorenju festivala dodijeljana je i nagrada Međunarodnog udruženja animiranog filma (ASIFA) za životno djelo.

Predsjednik predsjedništva ASIFA-e, Noureddin Zarrinkelk nagradu za životno djelo uručio je profesoru Kraljevske akademije likovnih umjetnosti u Gentu (Belgija) Roaulu Servaisu. "To je filozof našeg vremena čiji je jezik animacija", naglasio je Zarrinkelk, uručujući prof. Servaisu ASIFA-inu nagradu.

Inače, za natjecateljske programe Svjetskog festivala animiranog fimla u Zagrebu - Animafest, prijavljeno je 1507 filmova iz 56 zemalja, a po prvi su put stigli filmovi iz Kolumbije, Kazahstana, Turkmenistana, Južnoafričke Republike i Zimbabvea, te nakon dugog niza godina i filmovi iz Rumunjske i Kine.

Iz Hrvatske je prijavljeno 45 filmova, većinom klupskih radova (Zaprešić, Karlovac), zatim reklama i videospotova te četiri studentska filma kao i cjelokupna produkcija kratkometražnih animiranih filmova iz druge polovice 2002., zatim 2003. i početka 2004.

Za prikazivanje u "Velikom natjecanju" izabran je hrvatski film "Ciganjska", autora Marka Meštrovića i Davora Međurečana, te film "Lifetime" autorice Jelene Bračun u "Studentskom natjecanju", a bit će prikazano i još nekoliko domaćih filmova u posebnim programima.

Odluke o najboljim filmovima donijet će međunarodni ocjenjivački sud.

Festivalski centar smješten je u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", dok će se razgovori, susreti i kratki programi održavati u KIC-u.

Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu utemeljen je 1972. i održava se svake druge godine.

(Hina) xiluc/bdju ysp

Pročitajte više