Otvoren prvi međunarodni grafički bijenale u Splitu

U SPLITU je večeras otvoren prvi međunarodni grafički bijenale "Split graphic 2003", koji će trajati do 30. srpnja.

Bijenale je na prigodnoj svečanosti u Palači "Milessi" otvorio splitski grafičar Pavo Majić koji je u ime udruge "Split graphic" pokrenuo i osmislio tu kulturnu manifestaciju, organiziranu u suradnju s Gradskom turističkom zajednicom i ustanovama koje su ustupile izložbene prostore.

Majić je na otvaranju istaknuo da su organizatori iznimno zadovoljni brojem pristiglih radova i njihovom kvalitetom. "Ovo je prilika da se Split promovira u svijetu. Ovo je tek početak i nadam se da ćemo se za dvije godine ponovno vidjeti ovdje", kazao je Majić.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda Joško Belamarić izrazio je nadu da će taj splitski festival grafike u budućnosti imati značajno mjesto na kulturnoj karti Europe i Mediterana.

Večeras su objavljena imena nagrađenih autora čiji će radovi do kraja srpnja biti izloženi u Palači "Milessi".

Nagradu na temu Dioklecijanove palače "Robert Adam" dobio je japanski grafičar Masahiro Fukuda za rad "Peristil". Riječ je o jednom od najpriznatijih i najnagrađivanijih svjetskih autora čija će samostalna izložba u okviru bijenala biti otvorena u Konzervatorskoj galeriji 10. srpnja.

Nagradu za najinventivnijeg umjetnika na slobodnu temu "Crveni Peristil" dobio je hrvatsko-američki grafičar Mirko Ilić za rad "Jezik". Samostalna izložba Mirka Ilića također će u okviru bijenala biti otvorena 3. srpnja u Muzeju grada Splita.

Nagradu na temu mora "Marko Marulić" dobio je hrvatski kipar i slikar Vasko Lipovac za rad "Mornar".

Radove je pregledavao Ocjenjivački sud u kojem su bili splitski umjetnici Pavo Majić i Viktor Popović, francuski slikar Christian Legentil, zatim švicarski arhitekt Sammuel Martin, te povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, koji je bio predsjednik žirija.

Ocjenjivački sud dodijelio je i četiri nagrade "Dalmatiner" i to hrvatskim autorima: Sandri Mateljan, Mirjani Vodopiji i Šimunu Šuteju te kanadskoj autorici Janice Wong.

Tijekom srpnja na splitskom grafičkom bijenalu bit će izloženi radovi 166 autora iz 37 zemalja, a mogu se razgledati na tri lokacije u gradu - Palači "Milessi", Galeriji "Studio naranča" i Konzervatorskom zavodu.

(Hina) žv mć

Pročitajte više