Otvoren summit nesvrstanih u Kuala Lumpuru

PREDSJEDNICI i kraljevi iz nesvrstanih zemalja okupili su se u ponedjeljak u malezijskom Kuala Lumpuru na summitu 114članog Pokreta nesvrstanih kako bi pokazali da i zemlje u razvoju, koje čine dvije trećine članstva UN-a, žele sudjelovati u rješavanju krize oko Iraka.

Tisuće izaslanika i oko 60 čelnika - uključujući pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, kubanskog Fidela Castra i Roberta Mugabea iz Zimbabwea - prisustvovalo je otvaranju dvodnevnog summita kojem je domaćin malezijski premijer Mahathir Mohamad.

Otvarajući summit, Mahathir je oštro osudio rat i ono što je nazvao licemjerjem bogatih zemalja. ´Nijedna pojedinačna zemlja ne može biti svjetski policajac, a ponajmanje odlučivati o tome kakva će se akcija pokretati i kada´, rekao je Mahathir.

On je isto tako rekao da Irak mora poštivati rezolucije UN-a i razoružati se, te dodao da rat ništa ne rješava.

´Svi se moraju razoružati. Rat mora biti zabranjen ... rat je primitivan. Mora se uspostaviti novi svjetski poredak u kojem će svi dijeliti vlast´, rekao je Mahathir.

Očekuje se da će se tijekom summita, osim o krizi oko Iraka, razgovarati i o povlačenju Sjeverne Koreje iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, te o izraelsko-palestinskom sukobu.

Summit, koji se održava u Putra World Trade Centru, trebao bi završiti u utorak poslijepodne prihvaćanjem zajedničke izjave nesvrstanih o tim pitanjima.

Članice Pokreta nesvrstanih su i Irak i Sjeverna Koreja, a u Kuala Lumpuru nalaze se i predstavnici Palestinaca.

Pročitajte više