Otvorena izložba "7000 godina perzijske umjetnosti"

Reprezentativna izložba "7000 godina perzijske umjetnosti" iz fundusa teheranskog Nacionalnog muzeja otvorena je večeras u Muzeju Mimara.

Izložba, čije je otvorenje večeras izazvalo veliku pozornost hrvatske javnosti, obuhvaća oko 170 izložaka iz razdoblja od 6500. godine prije Krista do desetog stoljeća poslije Krista.

Izložbu je otvorio ministar kulture Božo Biškupić, koji je i pokrovitelj izložbe. Obraćajući se brojnim uzvanicima, rekao je kako ta veličanstvena izložba svjedoči o slojevitoj i bogatoj kulturnoj baštini nastaloj na području današnjega, ali i povijesnog Irana.

"Ova je izložba neprocjenjivi isječak jedne stare i velike civilizacije koja svojim značenjem u povijesti stoji ravnopravno uz druge velike svjetske civilizacije, kao što su staroegipatska, mezopotamska, kineska, grčko-rimska i druge. U izloženim artefaktima reflektiraju se gospodarski razvitak, umjetnička i religijska nastojanja, razvoj različitih jezika i pisama, svakodnevni život, povijest ratova i političkih zbivanja koja su bila sudbonosna za Europu, ali i za Aziju i sjevernu Afriku", istaknuo je hrvatski ministar kulture.

Iranska kultura, podsjetio je, u kontinuitetu traje već sedam tisuća godina, pa je ova izložba poput velikoga povijesnoga atlasa, odnosno velike knjige znanja koja nam materijalnim ostatcima i umjetničkim djelima osvjetljuje bitnu i sjajnu dionicu razvoja kulture čovječanstva.

Ovo je jedinstveni kulturni događaj, znak pomirljivosti i razumijevanja među ljudima, te prijateljskih i dobrih odnosa između hrvatskoga i iranskog naroda i naših dviju država, istaknuo je ministar kulture Božo Biškupić.

Na otvorenju izložbe, uz ravnatelja Muzeja Mimara Tugomira Lukšića, govorili su dr. Mahmood Araghi, doministar i predsjednik Organizacije za islamske kulturne veze, veleposlanik Islamske Republike Iran u Zagrebu Jafar Shamsian i dr. Mohammad Reza Kargar, direktor Iranskog narodnog muzeja u Teheranu. Istaknuli su značaj te izložbe i njezinu ulogu u jačanju kulturne suradnje dviju država,

Autorica izložbe je voditeljica središnje riznice Iranskog narodnog muzeja, arheologinja Zahra Jafar Mohammadi. Izložbu su zajednički ostvarili Iranski narodni muzej u Teheranu i Muzej Mimara i Iranski kulturni centar u Zagrebu.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više