otvorena izložba exat 51 i Nove tendencije u sieni

U organizaciji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti večeras je u muzeju Civico u Sieni otvorena izložba Exat 51 i Nove tendencije koja se u nešto manjem opsegu prije dvije godine predstavila u Portugalu.

Autori izložbe su nedavno preminuli kustos i muzejski savjetnik Marijan Susovski i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić. Predstavljeno je 70 recentnih radova hrvatskih autora predstavnika Exata i Novih tendencija, a među kojima su radovi Aleksandra Srneca, Ivana Picelja, Božidara Rašice, Vladimira Kristla, Vjenceslava Richtera, Jurja Dobrovića, Julija Knifera, Vojina Bakića i Miroslava Šuteja.

Djela su to koja su pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća Zagrebu dala pečat europskog likovnog središta, a temelje se na zasadama ruske avangarde, konstruktivizma i neoplasticizma suprotstavljajući se tada prevladavajućoj umjetnosti soc- realizma.

Zahvaljujući tim autorima, kako se ističe u predgovoru kataloga, tadašnja hrvatska likovna umjetnost krenula je novim razvojnim umjetničkim putovima, što je Zagrebu osiguralo europsku i svjetsku slavu.

Otvarajući izložbu, zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin naglasila je kako su pedesete godine prošloga stoljeća s pojavom Exata i Novih tendencija bile pravo herojsko razdoblje velikih promjena i do tada nezamislivih lomova i prekida s konvencionalnim shvaćanjima u likovnoj umjetnosti.

Eksperimentalni atelijer, odnosno EXAT, stajao je kao povijesni međaš u razvoju likovne prakse sredinom prošlog stoljeća s djelima od kojih počinju novi senzibiliteti i nove ekspresivne mogućnosti, rekla je.

Izložba je rezultat suradnje Muzeja suvremene umjetnosti i Museo Civico Di Siena, kao i kulturne suradnje Hrvatske i Italije koja se odvija u raznovrsnim oblicima umjetnosti na planu likovnosti, glazbe, kazališta, književne suradnje, prevođenja i izdavaštva do zajedničkih istraživanja u kulturi i kulturnim politikama, rekla je Biserka Cvjetičanin.

Uz izložbu Exat i Nove tendencije u Sieni će biti predstavljeni i videozapisi o zagrebačkom Muzičkom biennalu, eksperimentalnom filmu i Zagrebačkoj školi animiranog filma. Nakon Siene, gdje će biti otvorena do 10. siječnja, izložba će nastaviti svoju europsku turneju, najavili su organizatori.

Pročitajte više