Otvorena izložba o 75 godina Kinokluba Zagreb

IZLOŽBOM fotografija "Prvih 75 godina Kinokluba Zagreb", otvorenom u predvorju Zajednice tehničke kulture, večeras je u Zagrebu neslužbeno počela 35. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva.

Izloženo je tridesetak fotografija iz povijesti te najznačajnije neprofesijske filmske udruge u Hrvatskoj, kojima se podsjeća na klupske članove, od Maksimilijana Paspe i Oktavijana Miletića do mlađih koji su doprinijeli radu i razvoju Kluba.

Kinoklub Zagreb je u 75 godina snimio više od tisuću filmova, od kojih su mnoga remek-djela koja se mogu nositi s profesionalnom produkcijom, rekao je Vedran Šamanović, predsjednik Priređivačkog odbora Revije, što se svečano otvara sutra u kinu "Jadran".

Po njegovim riječima, ljubav je ključna za amaterski film, a ona je i u korijenu riječi koju je od Francuza, očeva filmske umjetnosti, cijeli svijet preuzeo za neprofesijske autore - "amateur".

U vrijeme kad se u svijetu budi kinoamaterski pokret, Maksimilijan Paspa 1928. osniva kinosekciju u Fotoklubu "Zagreb", koja 1935. postaje samostalnim klubom (Kinoklub "Zagreb").

Članovi sekcije od 1931. nastupaju na međunarodnim natječajima amaterskog filma, a značajniji su nastupi 1933. u Parizu, 1935. u Barceloni i 1936. na biennalu kinematografske umjetnosti u Veneciji (Miletić, Paspa). Kinosekcija 1934. priređuje prvi domaći javni natječaj amaterskog filma, a godinu dana kasnije prvu međunarodnu priredbu (I. sveslavenski filmski natječaj).

Do 30. studenog na Reviji će se prikazati 55 neprofesionalnih filmskih ostvarenja, igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih, izabranih između 152 pristigla rada. Revija završava u nedjelju uručenjem nagrada.

U sklopu Revije predstavit će se katalog Kinokluba Zagreb, s popisom filmova snimljenih od 1928. do 2003.

(Hina) ag mć

Pročitajte više