otvorena izložba o obnovi starog mosta u mostaru

U Mediateci Francuskog instituta u Zagrebu večeras je otvorena izložba dokumenata o obnovi Starog mosta u Mostaru pod nazivom "Čovječanstvo na djelu umjetnosti na dar". L

Izložene fotografije i dokumenti prikazuju povijesno značenje Starog mosta te pripreme za njegovu ponovnu gradnju.

Kako je istaknuto na otvorenju izložbe, gradnja mosta je pred svršetkom. "Stari most nije bio samo umjetničko djelo nego je spajao kulture i narode. Njegovo rušenje jedan je od brojnih ratnih zločina i povrjeda ljudskog nasljeđa što su se događali i u Dubrovniku, Vukovaru, Sarajevu", kazao je na otvorenju Olivier Brochet, direktor Francuskog instituta u Zagrebu.

Veleposlanik BiH u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević istaknuo je da je Stari most za Mostarce bio pogled na život i sudbina te da će uvijek biti više onih koji će graditi od onih što će rušiti.

Otvorenju toga međunarodnog izložbenog projekta nazočili su i francuski veleposlanik u Zagrebu Francis Bellanger, nizozemski veleposlanik Lionel Veer i voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Somneby.

Stari most izgrađen je 1566. u doba Osmanskog Carstva, a srušen je u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH u studenom 1993. Uz pomoć brojnih međunarodnih stručnjaka, pripreme za njegovu ponovnu izgradnju na originalni način počele su 2000. Tijekom te i 2001. godine uzet je kamen iz kamenoloma Mukoša, onog istog koji je korišten u 16. stoljeću za izgradnju Starog mosta. Nedavno je spojen luk mosta, u koji su ugrađeni i kameni blokovi srušenog Starog mosta, izvađeni iz Neretve.

Pročitajte više