OTVORENA IZLOŽBA ´OLTAR 2000.´ ANTUNA BORISA ŠVALJEKA

Na izložbi ´Oltar 2000.´, otvorenoj večeras u atriju Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), slikar Antun Boris Švaljek predstavio je istoimeno djelo, instalaciju sa sto slika, kojom je rekapitulirao 30godišnji likovni rad.

Riječ je o samonosivom poliptihu, veličine sedam i pol puta deset metara, sastavljenom od sto polja oslikanih uljanom bojom i jajčanom temperom na drvenoj podlozi, koji doseže do prvog kata Muzeja.

Uz slike s karikaturalnim i stripovskim likovima kojima Švaljek podsjeća na protekla vremena i komentira ih tekstom, na toj svojevrsnoj oltarnoj pali su ´Vrata raja´ i ´Vrata pakla´.

Posjetitelji mogu odabrati hoće li ulaskom kroz Vrata raja ili Vrata pakla pogledati naličje instalacije, koje, za razliku od postmodernističke prednje strane, pruža konceptualistički doživljaj.

Vladimir Maleković, ravnatelj MUO-a, rekao je da je gigantskom kompozicijom sa sto slika Švaljek napravio rekapitulaciju svog stvaralaštva, a protekle je događaje interpretirao s otklonom od zbilje, humorom i kerempuhovskom podrugljivošću.

Ocijenio je da je Švaljek jedan od naizvornijih suvremenih hrvatskih slikara.

Antun Boris Švaljek (Zagreb, 1951.) maturirao je u Varaždinu, a Akademiju likovnih umjetnosti završava u Zagrebu, u klasi Šime Perića. Od 1974. do 1977. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Studijski je boravio u SAD-u, a sudjelovao je i u nekoliko likovnih kolonija. Izlagao je na četrdesetak samostalnih i više od 200 skupnih izložaba. Dobitnik je nagrada na bijenalima crteža i salona mladih.

Izložba ´Oltar 2000.´ bit će otvorena do 9. ožujka.

Pročitajte više