Otvorena izložba "Zbirka stakla Muzeja Slavonije"

Izložba "Zbirka stakla Muzeja Slavonije 19. do 20. stoljeće" otvorena je danas u Muzeju grada Zagreba.

Autorica izložbe Ida Horvat istaknula je da je zbirka stakla vrlo raznovrsna, a da je prikupljanje počelo od osnutka tog muzeja 1877.

Tijekom godina zbirka je nadopunjavana darovima i otkupima, a najveći doprinos dao je osječki ljekarnik i kolekcionar Ivan Govorković, koji je 1941. muzeju darovao 151 ukrasnu čašu.

Dans zbirka ima više od 400 različitih predmeta, koji kronološki i stilski pokrivaju čitavo 19. i prvu polovicu 20. stoljeća.

Po riječima Ide Horvat, u zbirci su zastupljene sve tehnike, obrade i ukrašavanja stakla, puhano, lijevano i prešano, kristalno, brušeno i presvučeno, oslikano emajlnim pastoznim i transparentnim bojama, te gravirano i rezano staklo. Predmeti u zbirci su uglavnom proizvodi austrijskih, čeških, njemačkih i mađarskih manufaktura stakla, a sačuvano je i nekoliko primjeraka stakla domaćih manufaktura - Staklane Zvečevo, utemelje 1842. te osječke Staklane "Stjepan Heim" u kojoj se vrlo aktivno proizvodilo osamdesetih i devedsetih godina 19. stoljeća.

Zahvaljujući arheološkim iskopavanjima, kako je istaknuto na današnjem otvorenju, na području nekadašnjega franjevačkog samostana u osječkoj Tvrđi, u prosincu 2003. zbirka je obogaćena brojnim primjercima srednjoeuropskog stakla iz 17. i 18. stoljeća.

Izložba je realizirana suradnjom kustosa Muzeja Slavonije Osijek i Muzeja Grada Zagreba, a koordinatorica izložbe je Maja Alilović.

Autori stručne koncepcije su Ida Horvat i Radmila Biondić.

Na otvorenju su govorili i ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić i ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek Mladen Radić.

Izložba će biti otvorena do 13. ožujka, a koncem svibnja će biti postavljena u Mariboru.

(Hina) xatod ysšh

Pročitajte više