otvoreno III. međunarodno natjecanje "lovro pl. matačić"

Treće međunarodno natjecanje mladih dirigenata "Lovro pl. Matačić" večeras je otvoreno u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu. L

Na natjecanju sudjeluje 14 mladih dirigenata od kojih su dvojica iz Hrvatske, Ivan Repušić i Luka Vukšić.

Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića, a publiku je na večerašnjem otvorenju u "Lisinskom" u njegovo ime pozdravio savjetnik Ivica Maštruko. Poželio je dobrodošlicu mladim dirigentima i članovima ocjenjivačkog suda, te je podsjetio da to natjecanje, posvećeno velikanu hrvatske glazbe Lovri pl. Matačiću, pridonosi razvoju svjetske i hrvatske glazbene kulture.

Svi kandidati, sudionici natjecanja mladih dirigenata, po pravilima, s orkestrom Zagrebačke filharmonije dirigiraju dvije obvezne skladbe - "Striženo, košeno" Krešimira Baranovića i drugi čin dueta Octaviana i Sofije iz Straussova valcera "Kavalir s ružom". Osim dviju obveznih natjecatelji ždrijebom izvlače po jednu zadanu skladbu.

Nakon svečana otvorenja već je poznat i nastup sedmorice natjecatelja.

Na završnom svečanom koncertu 11. listopada nastupit će trojica najuspješnijih natjecatelja.

Organizator natjecanja mladih dirigenata je Fond "Lovro i Lilly Matačić", a suorganizatori Zagrebačka filharmonija i Muzička akademija u Zagrebu.

O važnosti Fonda večeras je govorio i predsjednik Upravnog odbora maestro Vladimir Benić, podsjetivši da je osnovan 1987. kako bi pomogao školovanje i usavršavanje mladih hrvatskih dirigenata.

(Hina) ta sp

Pročitajte više