Otvoreno pismo Kosorici: Vi se bavite diplomatskom ofenzivom na EU, a zemlja propada!

NEZAVISNI hrvatski sindikati uputili su otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor uznemireni sve lošijim ekonomskim stanjem u državi, a ponukani jučerašnjim sramotnim pokušajem Vlade da prikrije stvarni broj nezaposlenih u Hrvatskoj. Sindikati traže hitan sastanak s Kosoricom i članovima Vlade te predstavnicima poslodavaca kako bi se pronašlo rješenje za pokretanje hrvatskog gospodarstva. Pismo koje potpisuje Krešimir Sever donosimo u cijelosti.

Poštovana gospođo Kosor,

Jučerašnji očekivano visoki i uznemirujući broj nezaposlenih u Republici Hrvatskoj te način obrade i odgađanje upućivanja u javnost tih podataka zazvali su hitnu reakciju iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Brojka od 334.326 nezaposlenih u mjesecu siječnju ove godine na žalost potvrđuje prognoze o daljnjem nastavku i produbljivanju gospodarske i socijalne krize u Republici Hrvatskoj.

Obzirom na zapuštenost gospodarstva i izostanak učinkovitih mjera za prevladavanje krize i pokretanje gospodarskog oporavka zemlje, uz istovremenu "diplomatsku ofenzivu na EU", doista jest logičan zaključak kako se zbog cilja dovršetka pregovora sa EU zanemaruje stanje u vlastitoj zemlji. Ako se neke mjere hitno ne poduzmu i ne pronađe način za zaustavljanje ovog potonuća hrvatskog gospodarstva, a time najvećeg dijela hrvatskih građana, od Hrvatske će za ulazak u EU ostati samo sjena. Sjena i potrgano jedro koji svaki pa i najmanji povjetarac može vrtjeti kako mu se prohtije. Nastavi li se dalje ovako, brojka od 350 tisuća nezaposlenih, koju su najavljivali neki analitičari, ne samo kako će brzo biti dosegnuta, nego će i brzo biti nadmašena.

Drukčija obrada podataka o nezaposlenosti i odugovlačenje s objavom podataka ukazuju kako se Vlada boji izaći pred javnost i izreći istinu o stanju u gospodarstvu i broju nezaposlenih jer za taj problem nema rješenje, ne samo za sada, nego i za ubuduće. Stanje se neće promijeniti samo zato jer se o njemu ne govori. Priznavanje problema i suočavanje s njim već su barem nekakav početak traženja rješenja.

Zato nastavno na naše ranije zahtjeve za sastancima vezanim uz najavljenu privatizaciju hrvatskih nacionalnih dobara, sazivanje Povjerenstva za praćenje cijena te visoku razinu neplaćanja i neisplata plaća, tražimo hitno organiziranje sastanka Vas i članova Vlade RH sa predstavnicima sindikata i poslodavaca u cilju hitnog dogovora oko iznalaženja rješenja za pokretanje hrvatskog gospodarstva, rasta zaposlenosti i poboljšanja uvjeta života hrvatskih građana. Alarmantna brojka od 334.326 nezaposlenih, kao i očekivani daljnji rast broja nezaposlenih, te rastući problemi u gospodarstvu nameću takav sastanak kao prioritet svih prioriteta.

Pročitajte više