Ova godina bila je paklena, iduća će biti još gora: "Prognoze su zastrašujuće"

Foto: EPA

TREND globalnog zagrijavanja, o kojem se priča već nekoliko godina, nastavit će se i u 2020., kada će temperature ponovno biti za jedan stupanj više u odnosu na one u predindustrijsko vrijeme.

Prema Met Officeu, britanskom nacionalnom servisu za vremensku prognozu, 2020. godina najvjerojatnije će biti za 1,11 Celzijevih stupnjeva toplija u odnosu na prosječnu temperaturu u razdoblju od 1850. do 1900., piše BBC.

Godina pred nama šesta je u neprekidnom nizu najtoplijih godina do sada. Znanstvenici tvrde da je za rast temperature najodgovornije emitiranje stakleničkih plinova.

Svijet je prvi put nadmašio predindustrijsku temperaturu za jedan stupanj 2015. godine i od tada se ona nije vratila u stare okvire. Najtoplija godina do sada bila je 2016., kada je El Ninjo napravio značajnu razliku.

Jedan stupanj toplije

Ovaj vremenski fenomen podiže temperaturu mora u središnjem i istočnom Pacifiku i povezan je s mnogim čimbenicima širom svijeta, među kojima je i globalno zagrijavanje.

Prema Met Officeu, male su šanse da će El Ninjo biti jak u 2020. godini. Tamošnji meteorolozi predviđaju da će globalna prosječna temperatura sljedeće godine biti viša između 0,99 i 1,23 Celzijeva stupnja - u prosjeku 1,11 Celzijevih stupnjeva. Istraživači tvrde da će ključni čimbenik biti emitiranje ugljikovog dioksida i ostalih plinova koji utječu na zagrijavanje.

Prema njihovim riječima, emitiranje ugljikovog dioksida neznatno se povećalo ove godine, bez obzira na to što je smanjena upotreba ugljena, i naraslo je za 0,6 posto. Do porasta je došlo zbog toga što je u 2019. povećana upotreba ulja i plina.

Prognoze koje su napravljene za 2020. nastale su na osnovu onoga što se događalo u proteklih pet godina. U ovo vrijeme prošle godine procijenjeno je da će srednja temperatura 2019. biti za 1,10 Celzijevih stupnjeva veća nego u predindustrijsko vrijeme, a od siječnja do listopada prosjek je bio 1,11 Celzijevih stupnjeva.

Znanstvenici su prilično zabrinuti zbog toga što ovo prosječno povećanje temperature traje već pet godina i boje se da ćemo, ako se nešto značajno ne promijeni, doći do zastrašujućih 1,5 Celzijevih stupnjeva, što može pokrenuti vrlo velik broj negativnih reakcija na Zemlji.

Zbog toga se u velikom broju zemalja počeo izrađivati plan koji bi trebao spriječiti dolazak do opasne granice u procesu globalnog zagrijavanja.

Nedavni COP25 summit u Madridu bavio se mogućim rješenjima za klimatske promjene i utabao put do Glasgowa, gdje će se predstavnici zemalja iz cijelog svijeta naći sljedećeg studenoga kako bi došli do zajedničkog rješenja za problem globalnog zagrijavanja.

Pročitajte više