Ovaj britanski grad uskoro će uvesti poseban porez za turiste. I nije jedini

Foto: 123rf

EDINBURGH bi mogao postati prvi grad u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će uvesti poseban turistički porez.

Ovaj porez, koji će plaćati posjetitelji popularnih destinacija, pokušaj je da se sanira šteta nastala pretjeranim turizmom. Edinburgh trenutačno procjenjuje koji će biti učinci Naknade za prolazne posjetitelje (TVL), odnosno turističke pristojbe, piše CNN Travel.

”TVL ili turistička pristojba definirana je kao dodatna taksa za posjetitelje koji ostaju noćiti u komercijalnom smještaju”, stoji u obavijesti koja je objavljena na web stranici edinburških gradskih vlasti. Gradsko vijeće zauzelo je stav da je TVL neophodan i prikladan način da se osiguraju buduća ulaganja u turističkoj industriji, na temelju kojih će se vijeće moći nositi s učinkom tog turističkog uspjeha na svoje usluge.

Taksa od dvije funte

Gradsko vijeće najvećeg škotskog grada već je većinom glasova (43:15) podržalo uvođenje turističke takse u iznosu od dvije funte. Sada ovu mjeru moraju odobriti i članovi Škotskog parlamenta.

Od ove takse bit će izuzeti posjetitelji koji odsjednu u kampovima umjesto u hotelima, a maksimalna taksa iznosit će 14 funti, odnosno naplaćivat će se samo za prvi tjedan boravka.

Prođe li ovaj prijedlog u parlamentu, Edinburgh će se priključiti sve većem popisu destinacija koje su se odlučile za turističku taksu kako bi održavale infrastrukturu i nadoknadile gubitak od posjetitelja koji ne ostaju preko noći.

Takse i u Veneciji

U Veneciji, gdje se već otprije plaćala turistička taksa za goste s kruzera i ostale posjetitelje koji ne ostaju noćiti, sad je uvedena ”iskrcajna taksa” od 10 eura za sve posjetitelje bez obzira na trajanje posjete. Tamošnja je krhka infrastruktura već ugrožena pa je Venecija uvela mjere kako bi odvojila posjetitelje od lokalnih stanovnika i poboljšala kvalitetu života Venecijanaca.

Prošlog su mjeseca vlasti na indonezijskom otoku Baliju donijele podzakonski akt kojim se uvodi turistička taksa, a prikupljeni novac bit će iskorišten za čišćenje plaža i prikupljanje smeća.

I engleski grad Bath, poznat po viktorijanskoj arhitekturi i vezi sa spisateljicom Jane Austen, također razmatra turističku taksu. Lokalni političari podržavaju taksu, dok ugostitelji smatraju da bi njeno uvođenje pogodilo njihov biznis zbog viših cijena.

I Birmingham bi mogao uvesti turističku taksu od dvije funte na noćenje u hotelskim sobama. Ovaj će engleski grad, naime, ugostiti Igre Commonwealtha 2022. godine, pa bi se taksom nadoknadio dio troškova izgradnje sportskih borilišta.

Pročitajte više