Ovako danas izgleda centar Zagreba. Djeca će za par dana tim putem ići u školu

Foto: Inicijativa roditelja OŠ Ivana Gundlića

OD POTRESA u Zagrebu je prošlo 10 mjeseci, a razoran potres na Baniji dodatno je narušio sigurnost tisuće učenika koji pohađaju škole u centru grada. Sve do ovog tjedna po tom se pitanju ništa nije poduzelo. Tek nakon što je Inicijativa roditelja OŠ Ivana Gundulića, na čelu s predstavnicom Vijeća roditelja te škole Anicom Tomić, prije tjedan dana pokrenula inicijativu za siguran put do škola u centru Zagreba, posljednjih dana počelo se intenzivnije uklanjati opasne dijelove s oštećenih zgrada.

> Uskoro počinje škola. Roditelji u Zagrebu u strahu

"Mi svi roditelji intenzivno pratimo što se događa i vidimo da su posljednjih dana radovi krenuli te se nadamo da će doista i biti sve osigurano i sigurno do nedjelje navečer kako je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, javno obećao", rekli su za Index iz Inicijative roditelja "Za sigurniji centar Zagreb".

Upravo je ponedjeljak dan kad se oni najmlađi učenici, od 1. do 4. razreda trebaju vratiti u školske klupe, a još uvijek prijete brojne opasnosti sa zgrada. Negdje su opasni dijelovi uklonjeni, ali na dosta lokacija i dalje su samo postavljene trake, dok istovremeno s vrha zgrada prijeti opasnost.

Bandićev pročelnik obećao da će se sve riješiti

Podsjetimo kako je tijekom prošlog vikenda pokrenuta i peticija od strane Inicijative roditelja OŠ Ivana Gundulića kojom se od Grada Zagreba tražilo da organizira postavljanje zaštitnih koridora, ali i da ukloni urušene i opasne dijelove s oštećenih zgrada.

Bandićev pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić potom je izjavio kako za tunelske koridore nema potrebe: "Ako negdje prijeti opasnost, to će se ukloniti. Ne vidim razloga za gradnju nekakvih tunela, a i pitanje je praktičnosti."

Kasnije je obećao da će osigurati svima siguran put do škola, a roditelji iz Inicijative su nam poslali nekoliko fotografija na kojima se vidi kako je krenulo uklanjanje opasnih dijelova zgrada. Nadaju se da će do ponedjeljka sve biti osigurano, no sudeći po velikom broju objekata, upitno je hoće li se to zaista i dovršiti ako znamo da je do početka nastave preostalo samo još par dana.

Koje škole su najspornije?

Roditelji su pokrenuli peticiju navodeći kako se putevi do škola u središtu Zagreba (OŠ Ivana Gundulića, OŠ J. J. Strossmayera, OŠ Izidora Kršnjavog, OŠ Matka Laginje, OŠ Hugo Kon, dislocirane škole OŠ Dr. Ivana Merza i OŠ Petra Zrinskog, zatim glazbene škole Blagoja Berse i Vatroslava Lisinskog te Glazbeno učilište Elly Bašić) po život opasni te smatraju kako bi, kao privremeno rješenje do sanacije oštećenih zgrada, trebalo napraviti zaštitne koridore na svim prilaznim cestama i ulicama do spomenutih škola.

Kako bi spriječili moguću fatalnu nesreću, zatražili su hitnu reakciju Grada nakon čega su se ovih dana mogle vidjeti dizalice po centru, no ostaje pitanje što se čekalo punih 10 mjeseci i bi li se uopće išta i pomaknulo s mjesta da nije bilo roditelja koji se bore da im djeca sigurno idu u školu.

Pročitajte više