PREDSJEDNIČKA DEBATA

Ovo su ključni trenuci iz prve debate Trumpa i Bidena

Foto: EPA

DVOJICA predsjedničkih kandidata, Donald Trump i Joe Biden, održali su prvu predsjedničku debatu od tri koje se planiraju prije izbora.

>>Trump cijelu debatu prekidao Bidena. Biden: Hoćeš li začepiti, čovječe?

Debata je bila puna prekida, svađa i uvreda, a iako ju je bilo teško gledati, može se izdvojiti pet ključnih trenutaka.

1. Trump pokušao uvući Bidena u svađu

Trumpova strategija je bila jasna, htio je uvući Bidena, ali i moderatora Chrisa Wallacea u svađu kako bi dobio bodove. Kako piše Washington Post, to pokazuje da je Trumpu potrebniji preokret trenutnog stanje više nego Bidenu.

Biden se pak držao svojih poruka, nije se previše uvlačio u svađu i odgovarao je Trumpu kratko i jasno. 

Ipak, u jednom trenutku je izgubio smirenost i rekao Trumpu da više začepi, dok ga je u drugom trenutku nazvao klaunom, a u trećem mu poručio da nastavi brbljati.

 

2. Trumpovi odgovori o koronavirusu

Jedna od otegotnih okolnosti u cijeloj kampanji je Trumpov odgovor na koronavirus, za koji čak i njegove pristaše kažu da nije bio dobar. 

Trump nije promijenio stav ni na debati, a nije pronašao ni nove odgovore. Trump je govorio o skepticizmu prema maskama pa je potom rekao da su mu maske u redu te da ih on nosi kada misli da ih treba. 

Biden je pak rekao da Trump održava skupove na kojima ljudi rijetko imaju maske. 

“Ne brine se on za vas. Ne brine se ni za ljude tamo. Bio je skroz neodgovoran sa socijalnom distancom i nošenjem maski i zapravo ohrabrivao ljude da ih ne nose. I stoga je budala”, zaključio je. 

3. Moderator

Kako piše Washington Times, moderator Wallace nije dobro proveo debatu. Pišu kako je odmah bilo jasno da bi svakom moderatoru bilo teško, ali kako ova debata jednostavno nije dobro vođena. 

Wallace si je dopustio da Trump u startu prekida Bidena, što je dovelo do toga da Biden počne prekidati Trumpa. No novinar Washington Timesa zamjećuje kako je moderator neka pitanja postavljao Trumpu počevši s: “Gospodine predsjedniče, bit ćete sretni zbog ovog pitanja."

Ipak, dodaju da je ponekad opominjao Trumpa, posebno kasnije u debati.

4. Biden se distancirao od ljevice

Jedan od glavnih Trumpovih argumenata je da je Biden preblizu ekstremnoj ljevici. Kada je Trump počeo govoriti o tome, Biden je rekao da je on u demokratskoj stranci i kako je njihova platforma ono što on odobrava. 

Kada ga je Trump pokušao povezati s Berniejem Sandersom, Biden mu je odgovorio kako je on pobijedio Sandersa.

5. Trumpov napad na Bidenova sina

Trump je pokušao napasti Bidenova sina Huntera kada je Biden govorio o vojnim veteranima. Biden je spomenuo službu svojeg sina, rekavši kako njegov sin nije gubitnik pri čemu ga je Trump prekinuo pitanjem govori li o Hunteru. 

“Govorim o svojem sinu Beau Bidenu”, rekao je Biden referirajući se na sina koji je preminuo od raka, javlja Washington post.

Osim toga Trump je napao i Huntera Bidena za kojeg je rekao da je izbačen iz vojske jer je bio ovisnik o kokainu. Biden je to porekao i dodao kako je njegov sin imao problema s drogom te kako ga je riješio i kako je stoga ponosan na njega.

6. Trump odgovorio na pitanje o porezu

Naime, Trump je odgovorio na pitanje o plaćanju poreza referirajući se na priču New York Timesa.

Trump je rekao kako on jednostavno ne želi plaćati porez.

No u isto vrijeme tvrdi i kako plaća milijuna dolara poreza čime pokušava opovrgnuti priču New York Timesa da je 2016. i 2017. godine platio 750 dolara poreza.

Nije htio govoriti o konkretnim brojevima te je samo rekao kako je platio milijune dolara poreza.

Biden ga je pozvao da objavi podatke o porezu što je Trump ignorirao.

CNN pak izdvaja svoje ključne trenutke koji se slažu s Washington Postom uz dodatak razgovora o plaćanju poreza.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

 

Pročitajte više