Ozalj: predano 18 vatrogasnih vozila

Ministarstvu unutarnjih poslova u krugu tvrtke IMa "Metal" u Ozlju danas je predano 18 vatrogasnih vozila vrijednih 7,5 milijuna eura.

Riječ je vozilima predanima po Ugovoru o isporuci 210 vatrogasnih vozila do 2009., a do kraja ove godine trebalo bi predati još 34 vatrogasna vozila. Ugovor je potpisan u listopadu prošle godine u vrijednosti 80 milijuna eura. Ozaljska tvrtka IM "Metal" članica je konzorcija na čelu kojeg su tvrtke Daimler-Chrysler iz Njemačke i Rosenbauer iz Austrije.

Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić istaknuo je da je taj posao ugovoren jer je prosječna starost vatrogasnih vozila u Hrvatskoj bila čak 25 godina, te da se Hrvatska kao turistička zemlja pomlađivanjem vatrogasne opreme primjereno brine za zaštitu okoliša i stratešku gospodarsku granu - hrvatski turizam.

U ime IM "Metala" suvlasnik tvrtke Ivan Žabčić rekao je da je vrijednost danas predanih vatrogasnih vozila 7,5 milijuna eura te da u tome samo malim dijelom sudjeluje domaća proizvodnja, jer je od potpisa ugovara do danas proteklo samo šest mjeseci.

Volker Schmidt, jedan od direktora Daimler-Chryslera, rekao je da je vrlo zadovoljan provedbom ugovora te da su u IM "Metalu" našli najboljega mogućeg partnera.

Radnici IM "Metala" mnogo brže svladavaju tehnologiju proizvodnje nego se očekivalo, pa će najvjerojatnije osim proizvodnje pomoćnih donjih postroja i nadogradnje aluminijskih donjih postroja te spremnika za vodu i pjenu, za što je izobrazba u tijeku, do kraja ove godine preuzeti i sklapanje s lakiranjem, a neki od tih postupaka bili su predviđeni tek u trećoj godini suradnje, rekao je Schmidt.

Ministar Mlinarić je rekao da Hrvatskoj treba ne 210, koliko je ugovoreno, nego oko 400 vatrogasnih vozila. Istaknuo je da konzorcij i hrvatski proizvođač mogu računati na još veći posao prošire li suradnju s hrvatskim proizvođačem vatrogasnih cijevi IV-ER "Kontexom" i drugim domaćim tvrtkama, tako da u vozila bude ugrađeno više hrvatskih proizvoda.

"Hrvatska će u biletaralnoj suradnji takva vozila ponuditi i Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori", najavio je ministar Mlinarić.

Vozila za gašenje gradskih požara s ljestvama raspona 20, 32 i 53 metra namijenjena su Kninu, Puli, Zagrebu, Varaždinu i Donjem Miholjcu, a vozila za šumske požare do 11. lipnja bit će predana gradovima Benkovcu, Malom Lošinju, Crikvenici, Dubrovniku, Kaštelima, Makarskoj, Rabu, Rijeci, Šibeniku, Karlobagu te Jelsi, a dva vozila namijenjena su Splitu.

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više