Pad prodaje antidepresiva: Kriza u punom jeku, a Hrvati nikad sretniji

HRVATI se sa sve jačom ekonomskom krizom, bore sve manjom potrošnjom antidepresiva i sličnih lijekova, pokazuju podaci tvrtke IMS Helath – IMS Adriatic d.o.o., koje otkriva portal psihonet.com.

> Prodaja antidepresiva, antipsihotika, anksiolitika, hipnotika i sedativa u zadnjih pet mjeseci

Unatoč nedavnim natpisima u nekim medijima kako su Hrvati, sudeći po potrošnji antidepresiva, psihički bolesna nacija podaci koje možete vidjeti na postavljenom linku jasno upućuju na sasvim drugačije stanje svijesti u nas.

Generalni pad prodaje, a ne povećanje

Prodaja antidepresiva, tako je u listopadu prošle godine bila na razini 149.618 prodanih pakiranja, a u veljači ove godine ona je iznosila 127.366 pakiranja. Antipsihotici su tako pali sa 137.804 prodana pakiranja u studenom prošle godine, na 108.436 prodanih pakiranja u veljači, dok su anksiolitici pali sa 713.930 na osjetno manjih 550.402 prodana pakiranja. Hipnotici i sedativi pali su s 144.948 prodanih pakiranja na 114.684, u istom vremenskom razdoblju.

Naime, umjesto kolektivnog pada u depresiju, čini se kako je ili kriza natjerala Hrvate na apstinenciju od antidepresiva, antipsihotika, anksiolitika te hipnotika i sedativa, ili su Hrvati odlučili boriti se protiv krize generalnim razvedravanjem razuma vlastitim snagama.

Senzacionalizam

Neki mediji su još u veljači pisali kako je potrošnja antidepresiva u Hrvatskoj porasla za 30 posto, pozivajući se na izvore iz ljekarni, no dr. Dean Delić tvrdi kako se podaci i senzacionalistički zaključci tih medija, o sveukupnoj potrošnji psihofarmaka u Hrvatskoj, temelje na povećanoj potrošnji tih lijekova u nekoliko ljekarni u Zagrebu i Rijeci. On smatra kako se takvim natpisima najviše šteti bolesnicima koji pate od psihičkih poremećaja te da ih se nepotrebno još i više stigmatizira.

No, što su zapravo ti lijekovi i na koji oni način djeluju na naše psihičko stanje? Antipsihotici su lijekovi čiji se najvažniji učinak očituje u otklanjanju sumanutih ideja i halucinacija, reorganizaciji psihičkih funkcija i omogućavanju povratka psihotičnog bolesnika u stvarnost.

Anksiolitici su lijekovi koji otklanjaju napetost, tjeskobu, strepnju i strah. Hipnotici olakšavaju uspavljivanje i omogućavaju spavanje te se primjenjuju u liječenju nesanice. Psihostimulansi stimuliraju središnji živčani sustav povećavajući razinu budnosti i psihomotoričku aktivnost, dok na periferiji živčanog sustava izazivaju simpatikomimetičke učinke. Antidepresivi su lijekovi vrlo različite kemijske strukture s raznovrsnim mehanizmima djelovanja i kliničkim učincima, a zajedničko im je da otklanjaju simptome depresije.

B.V.
Foto: wikipedia.org

Pročitajte više