Pahor za jačanje narušenog povjerenja među državama EU-a

Foto: FAH

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor zauzeo se u Bugarskoj na neformalnom sastanku predsjednika deset europskih država za jačanje narušenog povjerenja među državama EU-a, ali i vjere u njezine ustanove.

Međusobno povjerenje i povjerenje u europske institucije, narušeno krizama, treba jačati kako bi EU mogla odgovoriti na moderne izazove, i to zbog budućnosti naše djece, kazao je Pahor, dodavši da se nada prihvaćanju politike "više Europe", a slabljenju integrativnih faktora.

Pahor u Sofiji sudjeluje na tradicionalnom godišnjem sastanku predsjednika država iz tzv. skupine Arraiolos u koju se od prvog skupa 2003. godine uključilo 12 država EU-a.

Na margini neformalnog zasjedanja u čijem su središtu pitanje migracijskih i drugih kriza, te stanje u jugoistočnoj Europi, Pahor se sastao s domaćinom, bugarskim predsjednikom Rosenom Plevnelievom, te njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom, s kojim je bilo riječi o potpori europskoj ideji, te daljnjem razvoju strateških odnosa Ljubljane i Berlina, objavio je u četvrtak Pahorov kabinet.

Sudionici će danas govoriti na okruglom stolu pod naslovom "Balkan – povijesna transformacija: od terena za interese velikih sila do sastavnog dijela ujedinjene Europe".

Pročitajte više