PAKISTAN SMIJENIO "OCA" NUKLEARNOG PROGRAMA

Pakistan je u subotu smijenio vodećeg nuklearnog znanstvenika Abdula Qadeera Khana s mjesta premijerova savjetnika za znanost, nakon afere s prodajom nuklearne tehnologije Iranu i Libiji, objavili su vladini dužnosnici.

Vlada je priopćila da je Qadeer udaljen s dužnosti posebnog savjetnika premijera za strateške programe, koji ima status federalnog ministra.

"Da, smijenjen je s dužnosti", izjavio je neimenovani izvor Reutersu.

Khanova smjena dogodila se za vrijeme sjednice Nacionalnog vojnog vijeća, kojim je predsjedao predsjednik Pervez Musharaf. Vijeće je sastavljeno od vojnih, političkih i znanstvenih dužnosnika i kontrolira pakistanski nuklearni arsenal.

"Nacionalno vijeće potvrđuje snažnu predanost Pakistana međunarodnim ugovorima o zabrani širenja nuklearnog oružja", stoji u priopćenju.

Dužnosnici su posljednjih tjedana ispitivali Khana, nekoliko njegovih kolega i vojnih časnika, nakon što su UN-ovi inspektori počeli istraživati vezu između pakistanskog i nuklearnog programa Irana i Libije.

Pakistanski stručnjaci i zapadni diplomati, međutim, sumnjaju da vodeći znanstvenici mogu trgovati tajnim podacima bez znanja vladinih i obavještajnih dužnosnika.

(Hina) bcav sv

Pročitajte više