Pakistanac i dva Iranca u Sisku osuđeni zbog švercanja migranata

Foto: FAH

OPĆINSKI sud u Sisku na uvjetne je jednogodišnje zatvorske kazne osudio jednog Pakistanca i dvojicu Iranaca koji su krajem svibnja iz BiH u Hrvatsku u kombiju prokrijumčarili 24 iranska migranta, no policija ih je zaustavila na području Dvora.

Na temelju sporazuma stranaka u postupku, oni su kažnjeni uvjetnom presudom koja neće biti izvršena ako u roku od tri godine od pravomoćnosti presude ne počine novo kazneno djelo.

Presudom su prvookrivljeni Zeeshan Khalid s privremenim prebivalištem u Italiji, te drugookrivljeni Farah Shaban Mam i trećeokrivljeni Baravan Hmid Taher koji privremeno prebivaju u Belgiji, kažnjeni i novčanom kaznom od po 10.300 kuna svaki, što moraju platiti u roku od 30 dana. Ukoliko kaznu ne plate u roku, ona će se naplatiti prisilno, a ako ni to ne bude moguće, sud će donijeti odluku o zamjeni novčane kazne radom za opće dobro.

U tom će se slučaju jedan dnevni iznos zamijeniti za dva sata rada. Ako osuđenik ne pristane na rad za opće dobro ili ga ne izvrši novčana kazna, odnosno rad za opće dobro zamijenit će se kaznom zatvora, tako da će se jedan dnevni iznos zamijeniti s jednim danom zatvora. Okrivljeni su obavezni podmiriti i troškove suda, sudskog tumača i branitelja po službenoj dužnosti.

Osuđeni su da su 26. svibnja za novčanu naknadu od 500 eura po vozilu na području općine Dvor prevozili 24 Iranca. Migranti su izvan graničnog prijelaza ušli iz BiH u Hrvatsku, gdje ih je kombijem belgijskih registracija dočekao i u prtljažni prostor smjestio prvookrivljeni Khalid.

Istodobno su drugookrivljeni i trećeokrivljeni kombijem također belgijskih registracija kao prethodnica vozili od Dvora u pravcu Gline državnom cestom D6, kako bi uočili moguću policijsku patrolu i osigurali nesmetan prolaz za oba vozila. To im ipak nije uspjelo, jer ih je u Donjem Žirovcu zaustavila policija.

Osuđeni su za kazneno djelo protiv javnog reda - protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma. Budući da su se stranke sporazumno odrekle prava na žalbe, presuda je proglašena pravomoćnom 22. kolovoza.
 

Pročitajte više