Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf proglasio izvanredno stanje

Vrhovni sud je, pak, trebao objaviti presudu da li su posredni predsjednički izbori održani prošlog mjeseca, na kojima je Musharraf izabran, prošli u skladu s ustavom i zakonom. Dio promatrača vjeruje kako je Vrhovni sud mislio presuditi protiv predsjednika.

Ranije su, kako donosi CNN, neke privatne mreže izvijestile da je objavljivanje izvanrednog stanja nepovratno, nakon što se se najviši državni dužnosnici uputili u predsjedništvo.

Kratko nakon te vijesti, većina televizijskih kanala bila je isključena iz etera, iako su se neki na trenutke uključivali, pa opet isključivali.

Proglašenje izvanrednog stanja moglo bi odgoditi nadolazeće parlamentarne izbore , javlja CNN. Situacija bi također mogla Musharrafu ići u prilog vezano za njegovu poziciju glavnog zapovjednika vojske, iako je obećao da će odstupiti od te dužnosti.

Objavljivanje izvanrednog stanja dolazi nakon što se bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto nakon osam godina egzila vratila u Pakistan kako bi započela kampanju za predstojeće parlamentarne izbore, koji se trebaju održati u siječnju.

Bivša pakistanska premijerka, unatoč brojnim prijetnjama smrću, namjerava započeti kampanju u pakistanskim gradovima, no izbjegavat će, kako je najavila,  masovna okupljanja.

Bhutto je za BBC izjavila kako izvanredno stanje "nije prijatna vijest", te da se nada da će "graditi, a ne rušiti institucije".

Na temelju ovakvih izjava će se vidjeti namjerava li Bhutto održati svoj načelni sporazum o podjeli vlasti s Musharrafom koji bi joj kao predsjednik mogao ostaviti premijerski položaj.

Musharraf je, inače, na vlast došao 1999. godine svrgnuvši u vojnom puču premijera Nawaza Sharifa koji ga je pokušao smijeniti nedugo nakon poraza u tzv. kargilskom ratu sa susjednom Indijom. Musharraf, koji je nakon 2001. godine postao ključni američki saveznik u "ratu protiv terorizma", godinama obećava mirnu obnovu ustavne demokracije.

B.S./D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više