Pakt o stabilnosti: Ministri zdravstva o nasilju i zdravlju

U SVIJETU svakoga dana nasilnom smrću umire 4.400 ljudi, dok su raznim vrstama nasilja izložene tisuće žena, djece i starijih osoba, pa zdravstveno zbrinjavanje žrtava nasilja iziskuje sve više novca, istaknuto je na današnjem ministarstkom sastanku Pakta o stabilnosti u Zagrebu, na kojemu je predstavljeno Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o nasilju i zdravlju.

Nasilje postaje sve veći javnozdravstveni problem, pa je potrebno utvrditi prioritete u prevenciji nasilja i njegovih posljedica, istaknuto je na skupu na kojemu sudjeluju ministri zdravstva iz osam zemalja članica Pakta o stabilnosti te predstavnici europskog ureda SZO.

Podaci iz Izvješća SZO pokazuju da je u 2000. godini u svijetu 815 tisuća osoba počinilo samouobojstvo, a Hrvatska se po broju samoubojstava (818) nalazi gotovo na samom europskom vrhu.

Nasilje je posebice izraženo u zemljama koje prolaze snažne socijalne i ekonomske promjene, naročito u srednjim i istočnoj Europi, pa je kod nekih broj ubojstava od 1985. do 1994. porastao za više od 150 posto.

Ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić naglasio je na konferenciji za novinare u stanci sjednice da se ministarski skup o nasilju održava upravo u vrijeme rata u Iraku, koji će rezultirati mnoštvom ljudskih žrtava.

Vlahušić je podsjetio i na nedavno ubojstvo predsjednika srbijanske Vlade Zorana Đinđića istaknuvši kako od nasilja nisu zaštićeni ni čelnici, a kamoli mali ljudi.

"Nama je cilj promovirati zdravlje i mir pa mislim da Hrvatska ima veliku šansku da, zajedno s međunarodnim organizacijama, postane predvodnica mira i zdravlja u ovom dijelu svijeta", rekao je Vlahušić.

Predsjednik Europskog ureda SZO Marc Danzon istaknuo je kako je novoobjavljeno Izvješće o nasilju u svijetu zapravo preporuka zemljama kako raditi na prevenciji nasilja u različitim područjima života.

Pročitajte više