Izraelski ministar posjetio Al-Aqsu. "Tim potezom bi mogao zapaliti val nasilja"

Ilustracija: EPA

IZRAELSKI ministar za sigurnost iz krajnje desne stranke posjetio je u utorak kompleks džamije Al-Aqsa u Jeruzalemu unatoč upozorenju da bi time mogao zapaliti val nasilja, a potez su osudili Palestinci i Jordan. Portal The Ynet objavio je snimke ministra Itamara Ben-Gvira koji obilazi mjesto pod jakim mjerama sigurnosti, prenosi agencija Reuters.

Smješten u palestinskom sektoru koji je Izrael anektirao i okupirao, kompleks je treće sveto mjesto islama nakon Meke i Medine, ali i najsvetije mjesto judaizma jer su ondje ostaci dvaju drevnih hramova. Izraelski oporbeni čelnik i bivši premijer Yair Lapid upozorio je Ben-Gvira da bi tim posjetom mogao zapaliti iskru nasilja.

Samo je muslimanskim vjernicima dopušten pristup tom kompleksu. "Brdo hrama (kako to mjesto nazivaju Židovi) najvažnije je mjesto za izraelski narod, čuvamo slobodu kretanja za muslimane i kršćane, ali i Židovi će obilaziti Brdo hrama, a prema onima koji prijete treba postupati odlučno", rekao je Ben Gvir dok je bio u obilasku, prema priopćenju koje prenosi agencija AFP.

Izraelski vojnici ubili palestinskog adolescenta

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova "snažno je osudilo ulazak ekstremističkog ministra Ben-Gvira i smatra to neviđenom provokacijom i opasnom eskalacijom sukoba", navedeno je. Nakon Ben-Gvirova odlaska stanje je bilo mirno i vjernici i posjetitelji mogli su neometano nastaviti posjet, javlja novinar AFP-a.

Odvjetnik po profesiji, stanovnik jednog od najradikalnijih židovskih naselja u okupiranoj Zapadnoj obali, Ben-Gvir je prisegnuo prošli tjedan u sastavu nove vlade koju vodi premijer Benjamin Netanyahu i uključuje vjerske te stranke krajnje desnice.

Ranije u utorak izraelski vojnici pucali su i ubili palestinskog adolescenta u sukobu na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su palestinski medicinski izvori te očevici. 

Jordan osudio posjet izraelskog ministra

"Adam Isam Šaker Ajad (15) ubijen je metkom u prsa koji su ispalili izraelski vojnici", navodi se u priopćenju. Izraelska vojska, koja okupira palestinski teritorij Zapadne obale od 1967., izvijestila je o "antiterorističkim operacijama" u nekoliko sektora Zapadne obale, uključivo u izbjegličkom logoru Dheisheh blizu Betlehema. 

Godine 2000. političar i nekadašnji ministar obrane Ariel Sharon posjetio je to mjesto, što su Palestinci shvatili kao provokaciju i sutradan su izbili krvavi sukobi između Palestinaca i izraelske policije, čime je počela druga "intifada" (palestinska pobuna 2000.-2005).

U svibnju 2021., nakon nasilja na platou džamija i drugdje u (palestinskom) Istočnom Jeruzalemu), palestinski pokret Hamas ispalio je salve projektila na Izrael, što je bio uvod u smrtonosni jedanaestodnevni rat. Kraljevina Jordan u utorak je reagirala na Ben-Gvirov posjet osudom. "Jordan najoštrijim riječima osuđuje upad na područje džamije Al-Aqse i kršenje svetosti tog mjesta", navodi se.

Pročitajte više