Palestinska policija uhitila trojicu vođa FDLP-a

PALESTINSKA policija uhitila je u subotu ujutro u pojasu Gaze trojicu vođa Demokratske fronte za oslobođenje Palestine (FDLP), objavio je FDLP.

Uhićeni su Isam Abu Daka, Talal Abu Zarifa i Ziad Jarghun, objavio je FDLP, ocjenjujući da je "riječ o političkim uhićenjima protivnim nacionalnom interesu i izvršenim pod američkim i izraelskim pritiskom".

Palestinci su uhićeni uoči sastanka izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeik u utorak.

U sklopu mjera za jačanje sigurnosti, Abas je u pojasu Gaze rasporedio 4.000 policajaca kako bi spriječil napade na Izrael i nagovorio radikalne oružane skupine da pristanu na "razdoblje zatišja".

Sharon je, međutim, u petak prigovorio palestinskim vlastima da nisu poduzele "nijednu značajniju mjeru u ratu protiv terorizma".

Od summita u Egiptu očekuje se službeno proglašenje prekida nasilja koje blokira provedbu međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok.

Jedno od glavnih pitanja summita bit će oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Palestinci traže oslobađanje svih 8.000 zatvorenika.

Izraelsko-palestinski sastanak o tom pitanju održat će se u subotu navečer, najavio je glavni tajnik predsjedništva palestinskih vlasti Tajib Abdel Rahim.

Prema izraelskom Vojnom radiju, izraelski kabinet odobrio je u četvrtak oslobađanje 900 palestinskih zatvorenika. Prva skupina od 500 zatvorenika trebala bi biti puštena na slobodu nakon egipatskog summita, a preostalih 400 tri mjeseca kasnije.

Palestinci će u Egiptu tražiti i izraelsko povlačenje sa Zapadne obale te provedbu međunarodnog mirovnog plana koji predviđa prekid nasilja, zamrzavanje židovskog naseljavanja palestinskih područja i osnivanje neovisne palestinske države.

U znak jačanja povjerenja, Izrael je u subotu palestinskim vlastima predao tijela dvojice Palestinaca ubijenih u petak u blizini Beit Hanuna, na sjeveru pojasa Gaze, doznaje se iz palestinskih sigurnosnih izvora.

Pročitajte više