Palestinski ministar poziva SAD da preuzme vodeću ulogu u mirovnom procesu

PALESTINSKI ministar vanjskih poslova Nabil Shaath u četvrtak je pozvao SAD da preuzmu vodeću ulogu u mirovnom procesu između Izraela i Palestinske samouprave ili da odrede drugu državu koja će to raditi.

Izraelski su vojnici ubili u srijedu 15 Palestinaca u sukobima na pojasu Gaze tijekom racije kojoj je cilj bilo uklanjanje militanata koje napadaju židovska naselja.

"Nema drugog načina osim prekida vatre", rekao je Shaath na konferenciji za novinare u Tokiju, gdje se sastao s japanskim dužnosnicima.

"Bez dogovorenog političkog procesa koji će dovesti do prekida vatre teško je zaustaviti krug nasilja", dodao je.

Kako je istaknuo Shaath, on vjeruje da nije problem u "smjernicama", koje su izradile SAD u lipnju prošle godine, nego jednostavno u nedostatku vodstva među "članovima kvarteta za provedbu bliskoistočnog mirovnog plana - SAD, Rusije, UN-a i EU-a.

"To se posebno odnosi na SAD, čija je pozornost više usmjerena na iračke probleme, unutarnju politiku i nadolazeće izbore u studenom", kazao je Shaath dodajući da je stoga "postepeno uloga SAD-a u vođenju kvarteta značajno smanjena, a ostali članovi smatraju da im nije odobreno raditi bez Sjedinjenih Država i stvari se na terenu pogoršavaju".

Pročitajte više