Palestinski premijer: Demokracija je ključ za stabilnost arapskog svijeta

PALESTINSKI premijer Salam Fayyad je dasa rekao da su demokracija i dobra vlast ključ za stabilnost arapskog svijeta te da će Zapadne sile pogriješiti ako ih ne budu podupirali.

"Što je dobro za vas, dobro je i za nas. Ako su politička pluralnost i dobra vladavina dobri za SAD i ostatak svijeta, onda moraju biti dobri i u arapskom svijetu", kazao je Fayyad u Parizu i dodao kako je to poziv na jednake standarde.

Zapadne vlade, a posebno egipatski susjed Izrael, su izrazile zabrinutost zbog mogućih posljedica pada autoritarnog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, kojega se ranije prikazivalo kao zaštitu od radikalnog Islama.

"U pravom demokratskom sistemu gdje vlada poštuje ljude je mnogo lakše tražiti savjet od naroda o tome što treba napraviti", kazao je Fayyad te dodao kako dugoročno bolje funkcioniranje institucija i regularni te otvoreni izbori vode do boljeg poslovnog okruženja i manje nestabilnosti. Fayyad je jučer stigao u svoj prvi posjet Francuskoj od kada je došao na čelo palestinske vlade.

Pročitajte više