Panasonic puca po šavovima: Fiskalnu godinu završavaju s gubitkom od 5,5 milijardi dolara

JAPANSKA kompanija Panasonic objavila je, u sklopu svog kvartalnog financijskog izvješća, da će u tekućoj fiskalnoj godini prijaviti gubitak od 420 milijardi jena, odnosno 5,5 milijardi dolara.

Situacija u Panasonicu se pogoršala relativno naglo, jer je, na primjer, za prošli kvartal tvrtka prijavila čisti gubitak od 106 milijardi jena, dok je prošle godine u istom razdoblju poslovala s dobiti od 31 milijardu jena.

U kompaniji su prethodno očekivali dobit od 30 milijardi jena za cijelu fiskalnu godinu, ali je Panasonic zbog ubrzanog pogoršanja stanja vezanog uz poslovanje s televizorima bio prisiljen  smanjiti proizvodnju i otpisati prijašnje investicije na tom području. Stoga su troškovi vezani uz restrukturiranje tvrtke porasli na 560 milijardi jena, dok su ranije u tvrtki planirali troškove od 170 milijardi jena.

Panasonic ima namjeru doslovno prepoloviti proizvodnju panela za televizore. To će učiniti kroz zatvaranje određenih tvornica, ali i odustajanjem od planova za proširenje u tvornicama u Kini. Kompanija je već ranije najavila otpuštanje oko 17.000 zaposlenika do ožujka 2013. godine, ali su sada odlučili dodatno ubrzati taj proces, te će se otpuštanja odraditi u narednih pola godine.

Pročitajte više