Pančić: Ako popis uskoro ne bude objavljen snosit ću posljedice

MINISTAR hrvatskih branitelja Ivica Pančić izjavio je danas da je spreman snositi sve političke posljedice ukoliko se uskoro ne objavi popis stanova i stambenih kredita koje su dobili branitelji te ako se njime ne obuhvate i sve druge kategorije građana, korisnika državnog novca.

"Ukoliko se popis ne objavi i to brzo, te ako se njime ne obuhvate i sve druge kategorije građana spreman sam snositi sve političke konzekvence", rekao je Pančić novinarima odbacujući opasnost da se širenjem popisa i na te ostale kategorije društva zaboravi primarni cilj.

"Garancija za to sam ja", ustvrdio je.

Dodao je da Vlada i Ministarstvo branitelja ne odustaju od objave popisa te da će to uslijediti brzo, da se može mjeriti tjednima, a ne mjesecima.

Cilj je popisa da javnost, pogotovo branitelji znaju tko je dobio stanove i kredite, i zaslužuju li to ili ne. Nakon toga se očekuje da oni koji su do stana došli nezakonito snose posljedice, rekao je Pančić, ističući kako su veći krivci oni koji su im to omogućili.

Pančić je rekao da popis neće biti u funkciji izbora.

Vladin uži kabinet jučer je odlučio da se popis hrvatskih branitelja koji su zbog invalidnosti dobili stanove i stambene kredite, a koji je izradilo Ministarstvo branitelja ne može objaviti dok se ne iznađu zakonska rješenja koja bi to omogućila.

Pravni stručnjaci koji savjetuju Vladu procijenili su da bi objavljivanje popisa s braniteljskim stanovima moglo pokrenuti velik broj tužbi s obzirom na propise o zaštiti tajnosti podataka.

Pančić dobrom smatra odluku vladinog kabineta da se uz popis branitelja kojima su dodijeljeni stanovi i stambeni krediti, objavi i popis ostalih kategorija građana koji su dobili stanove i druge materijalne dobitke iz državnog proračuna.

Na brifing s novinarima Pančić je donio popis sa 8.304 HRVI i obitelji stradalnika koji su preko Ministarstva branitelja dobili stanove ili stambene kredite. Novinarima popis nije dao na uvid, već im je samo podijelio popis ukupnog broja, razvrstanih po kategorijama invalidnosti i po županijama.

(Hina) bma sšh

Pročitajte više