pankretić: novčana svota za pomoć poljoprivrednicima sigurno će biti veća

Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić najavio je danas da će Povjerenstvo tog ministarstva u ponedjeljak na sastanku sa županima županija u kojima je zbog suše proglašena elementarna nepogoda obznaniti mjere za uklanjanje posljedica suše te da će novčana svota za pomoć poljoprivrednicima sigurno biti veća od 29 milijuna kuna koliko je za to ove godine predviđeno u državnom proračunu.

Pankretić je u Primoštenu, prije nego je otvorio Godišnji sastanak hrvatskih poljoprivrednih inspektora, izjavio novinarima da su posljedice suše mnogo veće nego se očekivalo, posebno u unutrašnjosti. "Ogorčili su me neki koji su pokušali manipulirati sušom ne obazirući se na nesreću koju je poljoprivrednicima donijela", rekao je. "Mislim da smo svi shvatili da je riječ o velikoj nesreći i da ćemo odobriti konkretnu pomoć", kazao je Pankretić.

U Hrvatskoj je elementarna nepogoda proglašena u čak 14 županija, od toga u dvije u Dalmaciji: Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj. Pankretić je kazao kako je suša u Dalmaciji najviše pogodila maslinike i vinograde te da njihovi vlasnici, koji su uzimali zajmove za njihovo podizanje, mogu očekivati odgodu otplate za godinu dana.

Ministar je u pratnji župana Duje Stančića obišao drniško područje na kojem su od suše stradali veliki nasadi vinove loze, posebno mladi, a popodne će na Murteru razgledati privatni maslinik Miljenka Krkuta i novoobnovljenu uljaru u kojoj se proizvodi djevičansko maslinovo ulje.

Otvarajući skup poljoprivrednih inspektora, Pankretić je istaknuo kako se vrlo teško dokazuje da nadzor u poljoprivredi, što zahtijeva i Europa, mora biti pod autoritetom, a ne kao do sada pod različitim instancijama i bez odgovornosti. Zakon o vinu dijelom je osigurao taj potrebni autoritet kontrole, a znatne ovlasti ministarstvima i inspektorima donijet će i novi zakon o hrani, istaknuo je Pankretić.

Milka Majić, načelnica Odjela za inspekcijske poslove u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, kazala je kako su inspektori prošle godine obavili 12.000 kontrola, što je 10 posto više nego lani, te izdali 46 posto više rješenja nego 2001. o uklanjanju nepravilnosti. U kontroli provedbe Zakona o novčanim poticajima i naknadama u poljoprivredi i ribarstvu utvrdili su da nije zasijano 1,5 posto površina za koje su dodijeljeni poticaji. To, istaknula je, nije mnogo u usporedbi s pet posto u Europi. Inspektori su naredili da se 3,2 milijuna kuna takvih poticaja vrati Ministarstvu, od čega je doznačeno 1,26 milijuna kuna, a ostatak će biti prisilno naplaćen, dodala je načelnica Majić.

Na skupu sudjeluje 70-ak poljoprivrednih inspektora.

(Hina) df dd

Pročitajte više