Papa Franjo odletio za Kubu na povijesni susret s ruskim patrijarhom Kirilom

Foto: FAH

PAPA FRANJO krenuo je u petak ujutro iz rimske zračne luke prema Kubi, gdje će se tijekom popodneva zbiti povijesni sastanak s poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) Kirilom.

Franjo i ruski patrijarh sastat će se u zračnoj luci Josea Martija u Havani. Bit će to u pravom smislu riječi povijesni sastanak jer se poglavari Katoličke Crkve i ruski patrijarsi nisu sastali od Crkvenog raskola 1054. godine.

Očekuje se da će sastanak trajati oko dva sata, a po završetku Franjo i Kiril će objaviti zajedničku izjavu u nazočnosti kubanskog predsjednika Raula Castra. Povod nije približavanje dviju Crkava nego potreba da dva kršćanska čelnika zajedno odgovore na progon kršćana na Bliskom istoku.

Najava sastanka došla je kao potpuno iznenađenje. Pripreman je u strogoj tajnosti, posebice zbog nekih dužnosnika Ruske Pravoslavne Crkve koji se oštro protive bilo kakvoj ideji "jedinstva" i najmanjem znaku približavanja Rimu.

Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički reagirati na progon kršćana.

Papa je iz Rima poletio s 40 minuta zakašnjenja jer je drugi zrakoplov morao hitno sletjeti. Kiril je na Kubu otputovao u četvrtak.

Franjo nakon sastanka s Kirilom odlazi u šestodnevni posjet Meksiku.
 

Pročitajte više